Ville Niinistö: Talvivaarasta päätös mieluummin nopeasti kuin hitaasti

Vihreiden Ville Niinistö on huolissaan kaivosalueen vesimassojen kasvamisesta hallitsemattomaksi keväällä jäiden sulaessa. SDP:n Antti Rinne toivoo, että Talvivaaralle löytyisi jatkaja.

Kotimaa
Ville Niinistö
Ville Niinistö eduskunnan istuntosalissa Helsingissä 2. kesäkuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä päätös siitä, ajetaanko Talvivaaran kaivos alas vai ei, pitää tehdä lähikuukausina. Niinistö huomauttaa, että valtion varoin kaivosta ei kannata pyörittää kauaa.

– On selvää, että valtion ei kannata pyörittää yli 10 miljoonaa euroa tappiota joka kuukausi tuottavaa toimintaa, Niinistö kommentoi tänään keskiviikkona eduskunnan aulassa.

On selvää, että valtion ei kannata pyörittää yli 10 miljoonaa euroa tappiota joka kuukausi tuottavaa toimintaa.

Ville Niinistö

Hänen mielestään olennaisin kysymys on nyt se, löytyykö Talvivaaralle uskottava kaupallinen omistaja lähitulevaisuudessa.

– Jos valtio ei sellaista löydä, niin silloin kannattaa tehdä johtopäätökset mieluummin nopeasti kuin hitaasti, Niinistö jatkoi.

Niinistö huomautti, että Talvivaaran kysymys täytyy ratkaista vielä tämän vuoden aikana, jotta keväällä jäiden sulaessa isot vesimassat eivät pääse taas kasvamaan hallitsemattomaksi.

Hallitus esitti tänään keskiviikkona Talvivaaralle 112 miljoonan euron lisärahoitusta. Hallituksen mukaan esityksellä varaudutaan myös kaivoksen mahdolliseen sulkemiseen.

Rinne: Huolestuttavaa, ettei ratkaisua ole saatu aikaiseksi

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää huolestuttavana sitä, ettei valtio ole kyennyt irtautumaan vastuustaan Talvivaarasta.

– On huolestuttavaa valtion kannalta, että ei ole saatu sitä ratkaisua aikaiseksi, että saataisiin luovuttua tästä omasta vastuusta niin pitkälle kuin se on mahdollista, Rinne kommentoi tänään eduskunnan aulassa.

Rinne ei kuitenkaan pidä kaivoksen hallittua alasajoa toivottavana ratkaisuna.

Toivon, että löytyy niitä tahoja, jotka haluavat tätä viedä eteenpäin.

Antti Rinne

– Toivon, että löytyy niitä tahoja, jotka haluavat tätä viedä eteenpäin, jotta työpaikat säilyvät siellä ja myös ympäristöasiat tulevat asianmukaisesti hoidettua, hän jatkoi.

Rinteen mielestään kaivos on tärkeätä pitää toiminnassa niin kauan, että ympäristöasiat tulevat hoidettua kuntoon.

– Joka tapauksessa ne ovat valtion vastuulla viime kädessä, Rinne lisäsi.