Unkari aikoo rakentaa nelimetrisen aidan Serbian-rajalleen vähentääkseen siirtolaisten määrää

Unkarin ulkoministeri kertoi keskiviikkona maan suunnittelevan nelimetrisen aidan rakentamista Serbian vastaiselle rajalleen rajoittaakseen maahan pyrkivien siirtolaisten määrää.

Ulkomaat
Afganistanilaisia pakolaisia Unkarin ja Serbian rajalla Asotthalomissa 21. toukokuuta.
Afganistanilaisia pakolaisia Unkarissa Serbian rajan lähellä Asotthalomissa 21. toukokuuta.Zoltan Gergely Kelemen / EPA

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto kertoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa, että hallitus suunnittelee neljä metriä korkean aidan rakentamista maan Serbian vastaiselle rajalle.

Unkarin ja Serbian välinen raja on 175 kilometriä pitkä. Koko rajan pituisen aidan tarkoituksena on ministerin mukaan rajoittaa maahan pyrkivien siirtolaisten määrää.

– Siirtolaisuus on yksi vakavimmista ongelmista, joita Euroopan unioni joutuu kohtaamaan nykyään. Jäsenmaat etsivät ratkaisuja, mutta Unkarilla ei ole enää varaa odottaa pidempään, Szijjarto sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Siirtolaisuuden aiheuttama paine vaikuttaa EU-maista eniten Unkariin. Unkarin hallitus on sitoutunut puolustamaan Unkaria ja suojelemaan unkarilaisia siirtolaisuuden aiheuttamalta paineelta, Szijjarto sanoi.

Szijjarto sanoi, että hallitus on pyytänyt sisäministeri Sandor Pinteriä valmistelemaan suunnitelman aidan rakentamisesta ensi viikoksi. Szijjarton mukaan aita ei rikkoisi mitään Unkarin kansainvälisiä sitoumuksia.

– Valmistelutyön on tarkoitus olla valmis ensi keskiviikkona. Aidan rakentaminen ei riko mitään kansainvälisiä sopimuksia, muutkin maat ovat turvautuneet samanlaisiin ratkaisuihin, Szijjarto sanoi.

Serbia neuvottelee EU:n kanssa unionin jäsenyydestä, mutta ei ole vielä jäsen. Unkari sen sijaan on ja se kuuluu myös vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen.

Virallisten tilastojen mukaan 95 prosenttia Unkariin saapuvista turvapaikanhakijoista saapuu maahan Serbian rajan yli. Unkarin ja Serbian on tarkoitus tavata heinäkuun alussa keskustellakseen asiasta.

Tänä vuonna yli 53 000 ihmistä on pyytänyt Unkarista turvapaikkaa. Koko vuoden turvapaikanhakijoiden määrän arvioidaan olevan noin 130 000. Viime vuonna turvapaikanhakijoita oli 43 000 ja vuonna 2012 2 150.

Viime vuonna Unkariin saapui EU-jäsenmaista toiseksi eniten pakolaisia asukasta kohden. Unkarin edellä jäsenmaista oli vain Ruotsi.

Ilmoitus aidan rakentamisesta tuli samaan aikaan kun Unkarissa on meneillään hallituksen aloittama siirtolaisiin kohdistuva mainoskampanja. Kampanjan myötä kaduille on esimerkiksi ilmestynyt mainostauluja, joissa sanotaan muun muassa "Jos tulet Unkariin, et saa viedä unkarilaisten töitä".

Lähteet: AFP, Reuters, AP