Talvivaarassa louhitaan aikaisintaan syksyllä – "Valmistelut on viety hyvin pitkälle"

Talvivaara Sotkamon konkurssipesällä ei ole valtuuksia aloittaa lähes kaksi vuotta keskeytyksissä ollutta louhintaa uudelleen. Louhinta auttaisi kaivoksen vesitilanteeseen, mutta sen aloittaminen riippuu myös siitä, tehdäänkö kaivosliiketoiminnasta kauppoja vai ei.

Talvivaara
Dumppereita Talvivaaran kaivoksella.
Talvivaara

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) tänään lupaamat 112 miljoonaa euroa eivät mene julkisselvityksessä olevan Talvivaara Sotkamon konkurssipesän käyttöön. Konkurssipesällä on jäljellä 70 miljoonaa euroa rahaa, jolla maksetaan pesällä töissä olevien noin 400 työntekijän palkkoja.

Kaivosalueella valmistaudutaan louhinnan aloittamiseen. Talvivaara Sotkamon konkurssipesän julkisselvittäjä Jari Salminen kuitenkin sanoo, että konkurssipesällä ei ole valtuuksia aloittaa louhintaa. Konkurssiasiamies on kuitenkin tehnyt päätöksen, että pesä voi aloittaa valmistelut louhinnan aloittamista varten.

– Kun kuulin ministeri Rehnin tiedotustilaisuuden sisällön, niin Rehn vähän avaa asiaa sillä tavalla, että on mahdollista, että valtion omistama Terrafame Oy mahdollisesti perustaisi tai pääomittaisi uuden kaivosyhtiön, joka voisi aloittaa louhinnan, mutta se on kaikki mitä asiasta tiedän. Louhinnan aloittamiseen vaikuttaa moni asia, muun muassa se, että tehdäänkö kaivosliiketoiminnasta konkurssipesän kanssa kauppa vai eikötehdä.

Kun keväällä saatiin ylimääräisiä juoksutuksia toteutettua, niin puhdistettujen jätevesien määrä on kääntynyt laskuun.

Jari Salminen

Kesä kastelee mutta myös kuivaa

Louhinnan aloittaminen on elintärkeä asia uuden kaivostoiminnan jatkajan löytymiselle, mutta myös ympäristöturvallisuudelle. Alkukesä on ollut sateinen, mutta vesitilanne kaivosalueella on julkisselvittäjä Jari Salmisen mukaan kohtuullinen.

– Kun keväällä saatiin ylimääräisiä juoksutuksia toteutettua, niin puhdistettujen jätevesien määrä on kääntynyt laskuun. Nythän aluehallintoviraston päätöksellä voidaan juoksutuksia jatkaa. Vaikka vettä on satanut paljon, niin lämpimämpi ilma edesauttaa haihduntana vesitasapainon kunnossa pysymistä, vaikka kesä ei ole vielä kovin kauniina koittanut.

Kaivoksen toiminnassa metallitehtaan käyminen on oleellinen asia, koska silloin bioliuotusprosessin vesitase pysyy hallinnassa. Salmisen mukaan bioliuotuksen vesitaseessa on ollut haasteita, mutta sekin on saatu pidettyä kohtuullisella tasolla.