Nyt loppuu arvailu – kännykkäsovellus kertoo mökkijärvesi vedenlaadun

Tulevaisuudessa kansalaiset voivat itse mitata järvien ja jokien vedenlaatua. Se onnistuu yksinkertaisella mittauslaitteella ja älypuhelimella, jossa on kamera ja vedenlaadun tarkkailuun luotu sovellus. Tänä kesänä laitetta testataan Mikkelin alueella.

luonto
Tohtori Marnix Laanen näyttää, miten iQwtr-mittauslaite toimii.
Tohtori Marnix Laanen näyttää, miten iQwtr-vedenlaatumittari toimii.

Näin helposti se käy: Järvestä tai joesta nostettua vettä kaadetaan puolentoista litran vetoiseen mittausastiaan. Sen kannessa on pieni aukko, jonka päälle asetetaan älypuhelimen linssi ja napataan kuva. Android- ja iPhone-puhelimissa toimivan sovelluksen avulla kuva lähetetään eteenpäin, ja hetken kuluttua puhelimeen tulee tieto veden näkösyvyydestä ja sameudesta.

Tiedot lasketaan kahden kuvalätkän avulla, jotka on sijoitettu eri korkeuksille mittausastiaan. Pohjalla oleva kuvalätkä muuttuu sitä tummemmaksi, mitä sameampaa vesi on.

Veden sameus kertoo siitä, miten paljon vedessä on humusta ja millaiset kasvit järvessä tai joessa viihtyvät. Tulevaisuudessa pyritään kehittämään myös algoritmeja, joiden perusteella voidaan mitata klorofyllin eli lehtivihreän määrää. Se kertoisi veden leväpitoisuudesta.

Amatöörimittaajat keräävät arvokasta tietoa viranomaisille

Idea kaikkien käyttöön soveltuvasta mittauslaitteesta on saatu Suomen ympäristökeskuksessa. Toteutuksesta on vastannut kaksi hollantilaista yritystä, jotka ovat erikoistuneet ympärisönlaatua mittaavan teknologian kehittämiseen.

Asiantuntijat ovat testanneet iQwtr-nimistä laitetta aiemmin Vietnamissa ja Hollannissa, mutta tänä kesänä se pääsee ensimmäistä kertaa vapaaehtoisten käyttöön Suomessa.

– Tämä on vielä kehityshommaa, varmistetaan, että laite toimii. Jo nyt tällä saadaan paljon parempaa tietoa kuin silmämääräisesti arvioimalla. Vaikka ei ole ammattilainen, saa tietoa, jota ammattilaisetkin voivat käyttää, kertoo erikoissuunnittelija Timo Pyhälahti Suomen ympäristökeskuksesta.

Ympäristökeskuksen on kallista lähettää havainnoitsijoita maastoon, joten innokkaiden amatöörimittaajien avulla saadaan kerättyä arvokasta tietoa muun muassa järvien laatuluokittelua varten.

Tänä kesänä testikäyttöön pääsee 200 uutta vedenlaatumittaria.
Tänä kesänä testikäyttöön pääsee 200 uutta vedenlaatumittaria.Maria Bonnor / Yle

Mutta toki vedenlaatu kiinnostaa muitakin kuin ammattilaisia.

– Mökkiläisiä kiinnostaa, että muuttuuko vedenlaatu oikeasti vai näyttääkö se vain siltä, että vesi on sameampaa ja tummempaa. Kalastajia kiinnostaa, että millainen uistin kalalle kannattaisi tarjota ja ympäristöihmisiä kiinnostaa, että miten luonto muuttuu, Pyhälahti sanoo.

Kun uuden mittalaitteen avulla kerätty tieto on saatu tulkittua, se tulee näkyviin muun muassa Järviwikiin. Niin yksityiset ihmiset kuin yhteisöt ja yritykset voivat käyttää dataa haluamallaan tavalla.

Suomalaisinnovaatio käyttöön koko Euroopassa?

Tavoitteena on ollut luoda edullinen laite, joita viranomaiset voivat hankkia kansalaisten käyttöön suuria määriä. BlueLegMonitorin osakas Marco Pieterse kertoo, että Hollannissa on jo käytössä vastaavanlainen laite ilmanlaadun tarkkailua varten.

– Nyt ihmisten on mahdollista tarkkailla omien lähivesiensä laatua. He eivät ole enää riippuvaisia viranomaisista, koska voivat tehdä sen itse. Monilla on toiveita tehdä näin, Pieterse sanoo.

Vuoden päästä laitteen on tarkoitus olla käytössä kaikkialla Suomessa. Hollantilaisyritys aikoo markkinoida laitteen käyttöä laajasti myös muissa EU-maissa. Tänä kesänä parisataa testauskäytössä olevaa laitetta jaetaan vapaaehtoisille Mikkelin seudulla, halukkaat voivat ottaa yhteyttä Etelä-Savon ELY-keskukseen.