Soita hätäpuhelusi mobiilisovelluksella – hätäkeskus tietää heti missä olet

Älypuhelimeen ladattava 112 Suomi -sovellus antaa hätäkeskukselle automaattisesti soittajan sijaintitiedot. Hätäkeskuslaitos suosittelee hätäpuheluiden soittamista sovelluksen kautta.

Kotimaa
112 Suomi
Kun 112 Suomi -sovelluksen avaa, on näkymä tällainen. Paula Koskinen / Yle

Uusi mobiilisovellus helpottaa avusaantia hätätilanteessa. Älypuhelimiin ladattavan 112 Suomi -sovelluksen kautta voi soittaa hätäpuhelun, jonka aikana sovellus välittää soittajan sijaintitiedot automaattisesti hätäkeskukseen.

Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen käyttöä.

Erityisen hyödyllinen sovellus on paikoissa, joissa tarkan sijainnin määrittäminen on hankalaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kesämökit saaristossa ja muut paikat, joita ihminen ei tunne.

– Esimerkiksi pitkillä maantietaipaleilla ihmiset eivät usein edes tiedä, minkä kunnan alueella ovat, kertoo hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitokselta.

Monet hätäilmoituksen tekijät eivät tiedä, missä ovat

Niemisen mukaan on yleistä, etteivät hätäkeskukseen soittavat tiedä, missä ovat. Tapahtumapaikan määrittämiseen kuluu usein paljon aikaa.

– Hätäkeskuspäivystäjä käyttää kaikkia mahdollisia keinoja paikan selvittämiseen. Joskus se kestää minuutteja, joskus se voi kestää vielä pidempään, Nieminen sanoo.

Mobiilisovellus tulee siis todelliseen tarpeeseen. Jo pitkään käytössä ollut matkapuhelimen hätäpaikannus on edelleen olemassa, mutta sovellus antaa satelliittipaikannuksen avulla huomattavasti tarkemmat sijaintitiedot kuin matkapuhelimen hätäpaikannus.

Esimerkiksi pitkillä maantietaipaleilla ihmiset eivät usein edes tiedä, minkä kunnan alueella ovat.

Marko Nieminen

112 Suomi –sovellus pystyy ilmoittamaan käyttäjän sijainnin jopa kymmenien metrien tarkkuudella.

Sovellus käyttää paikannustietojen lähettämiseen puhelimen dataverkkoyhteyttä. Jos verkkoyhteyttä ei ole, automaattinen sijainnin lähetys ei toimi.

Sovellus kuitenkin näyttää paikannuskoordinaatit ilman verkkoyhteyttäkin, joten käyttäjä voi kertoa sijaintinsa hätäkeskukseen lukemalla koordinaatit ruudulta.

Hätäilmoituksen tekeminen helpompaa myös lapselle

Sovelluksen avulla hätäilmoituksen tekeminen on mahdollista myös esimerkiksi lapsille tai henkilöille, jotka eivät esimerkiksi loukkaantumisen takia pysty selittämään sijaintiaan suullisesti.

Hätänumeron lisäksi sovelluksen kautta voi soittaa kiireettömässä hätätilanteessa myös muihin päivystysnumeroihin, kuten Myrkytystietokeskukseen ja Lasten ja nuorten puhelimeen. Sovelluksen kautta on mahdollista soittaa myös suoraan Meripelastuskeskukseen.

Digian kehittämä 112 Suomi –sovellus on tehty yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa. Sovelluksen käyttö on ilmaista.

112 Suomi -sovellus Google Playssa (siirryt toiseen palveluun)

112 Suomi -sovellus iTunesissa (siirryt toiseen palveluun)

112 Suomi -sovellus Windows Phonelle (siirryt toiseen palveluun)