Länskä valmis palauttamaan ylijäämiään kunnille

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on valmis palauttamaan kunnille osan mahdollisesta ylijäämästään. Piiri pyrkii myös kehittämään kuntien penäämää erikoissairaanhoidon kustannusten ennakoitavuutta.

sosiaali- ja terveyshallinto
Länsi-Pohjan keskussairaala
Risto Koskinen / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri aikoo reagoida omistajakuntiensa kritiikkiin. Esimerkiksi Kemi on vaatinut, että piiri palauttaisi kunnille osan mahdollisesta ylijäämästään.

– Kyllähän meillä keskusteluissa on ollut, että jos ylijäämää kertyy, niin osa siitä voitaisiin palauttaa kunnille. Mutta myös kuntayhtymillä on lain mukaan velvollisuus kattaa alijäämänsä. Ainakin osa täytyy käyttää sairaanhoitopiirin alijäämien kattamiseen, sanoo sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Ritva Sonntag.

Länskällä 3 miljoonaa omia alijäämiä

Sonntagin mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirillä on noin kolme miljoonaa euroa aiemmilta vuosilta kertyneitä kattamattomia alijäämiä.

Sairaanhoitopiirin palveluilla on alkuvuonna ollut ennakoitua enemmän kysyntää. Kasvava kysyntä tietää sairaanhoitopiirille lisää tuloja, mutta toisaalta se lisää kuntien menoja.

– Varmasti asiaa ei voi vielä sanoa suuntaan tai toiseen. Kesä on kuitenkin hiljaisempaa aikaa. Katsomme syksymmällä, miten käyttöä on ollut ja mikä on taloustilanne.

Henkilöstömenoista voisi tehdä sitovampia

Lisäksi kunnat ovat vaatineet erikoiraanhoidon menoihin ennakoitavuutta. Talouden ennakoitavuutta voidaan kehittää lisäämällä henkilöstömenojen sitovuutta.

– Itse hoitoon, hoidon tarpeeseen ja lääketieteen toimintaan ei voida laittaa kattoja. Kaikilla on oikeus tulla hoidetuksi ja hoitotakuu on voimassa. Mutta esimerkiksi henkilöstön määrään ja henkilöstökustannuksiin voisi ajatella sitovampaa käytäntöä, Sonntag sanoo.