Espoon krematoriossa otetaan käyttöön leveämmät uunit – "Kansa lihoo, myös vainajat ovat isompia"

Espoon krematorion peruskorjausta viimeistellään parhaillaan. Kappelityönjohtajan mukaan krematorion uuneja on levennetty, sillä ihmiset ovat aiempaa isokokoisempia. Uusitut uunit tuottavat jatkossa hyötylämpöä Espoon siunauskappelin käyttöön.

Kotimaa
krematorio, espoo
Espoon krematorion kylmiöElla Mikkola/ Yle

Espoon krematorion remontti on venynyt usean vastoinkäymisen vuoksi. Remontin aikana muun muassa uunin savupiippu syttyi tuleen aiheuttaen lisää työtä. Kappelityönjohtaja Tuula Myllys arvioi, että uusittu krematorio tulisi käyttöön heinäkuun aikana. Myllyksen mukaan vanhojen uunien sovittaminen uuteen teknologiaan on aiheuttanut päänvaivaa ja aikataulu on pitkittynyt. Nyt krematorion remontti on kuitenkin viimeistelyä vaille valmis.

Krematorion kahdessa uunissa käytetään jatkossa uutta savukaasujen puhdistusjärjestemää, joka suodattaa pois haitallisia pienhiukkasia ja höyrystyvää elohopeaa. Elohopea on peräisin hampaissa käytettävistä amalgaamipaikoista.

– Tällä hetkellä suurin osa vainajista on sellaisia, joilla on ollut käytössä tekohampaat, eli meille ei tule enää niin paljon sellaisia vainajia, joilla olisi suussaan amalgaamipaikkoja hampaissa, Myllys sanoo.

Tuula Myllyksen mukaan elohopeaongelma onkin hieman liioiteltu, sillä sen vaikutus pienenee koko ajan.

Uurnauksessa syntyvä lämpö otetaan käyttöön

Uusituissa uuneissa tullaan ottamaan myös tehokkaasti tuhkausprosessissa syntyvää lämpöä talteen. Jatkossa Espoon siunauskappelin vesi lämpeneekin hyötylämmöllä. Mikäli lämpöä syntyy enemmän, on sitä mahdollista myydä eteenpäin. Myllyksen mukaan polttohautauksesta saatu lämpö syntyy pääasiassa siitä, että uunia lämmitetään öljypolttimilla.

– Tuhkausvaiheessa lämpö syntyy arkun palamisesta. Kenenkään läheisillä ei siis lämpöä tuoteta, Myllys sanoo.

Uuneja on myös levennetty, sillä tarve on sitä Myllyksen mukaan vaatinut. Aiemmin isokokoiset vainajat jouduttiin lähettämään muualle, mutta nyt Espoon uusituissa uuneissa myös tämä ongelma poistuu.

– Kansa lihoo, ja sitä kautta myös vainajien koko on aiempaa isompi, Myllys toteaa.