Vaalirahailmoituksia julki: Ravintolat tukivat Jaana Pelkosta, Jari Sarasvuo Paula Lehtomäkeä

Pääministeri Juha Sipilä käytti vaalikampanjaansa lähinnä omia rahojaan. Tähän asti vaalirahailmoituksensa jättäneistä kallein kampanja on ollut kokoomuksen Arto Satosella.

politiikka
Paula Lehtomäki ja Jaana Pelkonen.
Paula Lehtomäki (vas.) ja Jaana Pelkonen (oik.).Trond H. Trosdahl / Lehtikuva ja Yle

Valtaosa uuden hallituksen ministereistä ei ole vielä jättänyt ilmoitusta vaalirahoituksestaan. Takaraja on ensi maanantaina, jolloin kansanedustajien ja varasijalle jääneiden pitää viimeistään ilmoittaa vaalirahoituksestaan.

Heistä ilmoituksen oli tehnyt keskiviikkoiltapäivään mennessä alle puolet.

Keskiviikkona ilmoituksensa jätti myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka käytti vaalikampanjaansa 38 341 euroa. Sipilän omaa rahaa oli summasta valtaosa, eli yli 30 000 euroa.

Muista keskustalaisista ministereistä ilmoituksen oli iltapäivään mennessä jättänyt vain liikenneministeri Anne Berner, joka kulutti vaalikampanjaansa 31 626 euroa.

Berner sai valtaosan summasta yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Niistä on mainittu vain Bernerin omalta perheyritykseltään Vallila Interiorilta saama 4 000 euroa. Berner on yrityksen pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Aiemmin jätettyjen vapaehtoisten ennakkoilmoitusten perusteella keskustaministereistä kampanjoi kalleimmin elinkeinoministeri Olli Rehn, joka kulutti vaaleihin 55 000 euroa.

Lenita Toivakka sai 6 000 euroa yrittäjämieheltään

Kokoomusministereistä varsinaisen vaalirahailmoituksen on jättänyt toistaiseksi vain ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka, jonka kampanjaan kului 49 865 euroa.

Suurin rahanlähde olivat yritykset, joilta tuli lähes 23 000 euroa.

Kuten moni muukin poliitikko, Toivakka ei kuitenkaan paljasta rahaa antaneita yrityksiä, koska yksikään lahjoitus ei ylittänyt 1500 euron ilmoitusrajaa.

Erikseen on mainittu 6 000 euroa, jonka Toivakka sai mieheltään, yrittäjä Jukka Toivakalta.

Jari Lindström sai rahaa ay-liikkeeltä

Perussuomalaisista ministereistä ilmoituksen ovat jättäneet puolustusministeri Jussi Niinistö (vaalikampanjan kulut 15 307 euroa) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (6 435 euroa).

Niinistö kampanjoi lähinnä omilla varoillaan.

Pienellä budjetilla kampanjoineen Lindströmin ilmoituksesta selviää, että hän sai 1 500 euroa Paperiliitolta. Lindström on työskennellyt ennen politiikkaan tuloaan paperitehtailla ja on myös entinen luottamusmies.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) käytti vaaleihin 12 041 euroa, joista 7 531 euroa oli hänen omia varojaan.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi noussut keskustakonkari Mauri Pekkarinen kulutti kampanjaansa 47 239 euroa, josta puolet oli hänen omia varojaan.

Kokoomuslaisilla kalleimmat kampanjat

Suurimmalla rahalla ovat kampanjoineet kokoomuksen edustajat, kertovat keskiviikkoiltapäivään mennessä jätetyt vaalirahailmoitukset.

Tähän asti ilmotetuista mittavin kampanja on ollut puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Arto Satosella, joka käytti vaaleihin 79 717 euroa. Siitä yli 60 000 euroa oli omia varoja.

Kokoomuslaiset jyräävät myös tähän asti eniten tukea saaneiden ehdokkaiden listalla.

Kärjessä on eduskunnasta tippunut varapuhemies Pekka Ravi (kok.), joka keräsi yksityisiltä, yrityksiltä ja muilta tahoilta kaikkiaan lähes 66 000 euron tuet. Omaa rahaa Ravi ei käyttänyt vaaleihin lainkaan.

Miljonäärit tukivat Elina Lepomäkeä

Suuret tuet keräsi myös kovan talouspolitiikan ajajana profiloitunut Elina Lepomäki (kok.), joka puolestaan sai mittavan vaalikassan äveriäiltä liikemiehiltä.

Esimerkiksi Björn Wahlroos tuki Lepomäen kampanjaa 6 000 eurolla ja miljonääri Kim Väisänen samalla summalla.

Tiedonhävitysyhtiö Blanccon myymisellä tienannut Väisänen rahoitti 5 000 eurolla myös kokoomuksen Juhana Vartiaista.

Väisänen antoi 2 000 euroa myös vasemmistoliiton Anna Kontulalle.

Pelkonen sai rahaa yökerhoja pyörittäviltä yrityksiltä

Suursijoittaja Chaim "Poju" Zabludowicz puolestaan tuki kokoomuksen Pertti Salolaista 6 000 eurolla ja saman verran sai myös eduskunnasta pudonnut Kimmo Sasi (kok.)

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen erottuu joukosta sillä, että hän sai rahaa yökerhoja pyörittäviltä yrityksiltä. Suomen Viihderavintolat tuki Pelkosen kampanjaa 3 500 eurolla ja Helsingin Kaivohuone 2 100 eurolla.

Pelkonen on ajanut näkyvästi ravintoloiden aukiolojen vapauttamista ja anniskelun veroalea.

Poliitikkojen sukulaiset avanneet lompakkonsa

Eduskunnasta pudonnut Paula Lehtomäki (kesk.) sai puolestaan 4 000 euroa yrittäjä Jari Sarasvuolta, joka Lehtomäen mukaan halusi olla mukana toteuttamassa tv-mainosta.

Lehtomäki nousi tällä viikolla pääministeri Sipilän valtiosihteeriksi.

Lehtomäki sai rahaa myös äidiltään, joka antoi vaalikassaan 1 500 euroa.

Sukulaisen lompakko avautui myös esimerkiksi kokoomuksen Markku Eestilälle, joka sai veljeltään, sijoittaja Matti Eestilältä 6 000 euroa.

Vasemmistopuolueet keränneet suurimmat yksittäiset summat

Vaikka porvaripuolueiden edustajat ovat keränneet mittavimmat tuet, ovat suurimmat ilmoitetut yksittäiset tukisummat kuitenkin menneet vasemmistopuolueiden edustajille.

Keskiviikkoiltapäivään mennessä tehtyjen vaalirahailmoitusten perusteella mittavimman tuen on antanut Kemin vasemmistoliitto ry, joka rahoitti varasijalle jääneen Sari Moisasen (vas.) kampanjaa 17 100 eurolla.

Jyväskylän työväenyhdistys puolestaan tuki Susanna Huovista (sd.) 16 600 eurolla.

Salon sosialidemokraattiselta työväenyhdistykseltä lähti 15 000 euroa kansanedustaja Katja Taimelan (sd.) vaalityöhön.

Tämän kolmikon jälkeen mittavimmat tukisummat ovat tulleet kokoomusedustajille. Aiemmin kokoomusnuorten puheenjohtajana toiminut kansanedustaja Wille Rydman sai Kokoomuksen nuorten liitolta 13 420 euroa.