EU-komissio julkisti suunnitelman suuryritysten verokikkailun estämiseksi

Suunnitelman avulla komissio haluaa kitkeä yritysveron kiertoa sekä varmistaa, että suuryryitykset maksavat verot siellä, missä voitotkin ansaitaan.

Ulkomaat

EU-komissio on julkistanut suunnitelman (siirryt toiseen palveluun), jolla pyritään kitkemään yritysveron kiertoa sekä lopettamaan monikansallisia yrityksiä suosivien verosopimusten solmiminen.

Suunnitelman avulla halutaan varmistaa, että suuryritykset maksavat veronsa siellä, missä voitotkin ansaitaan, etteivät muut maat kärsi jonkun maan verosäännöksistä eivätkä rehdit yhtiöt jää häikäilemättömien kilpailijoiden varjoon.

Veroasioista vastaavan komissaarin Pierre Moscovicin mukaan kansalaiset eivät enää siedä sitä, että tietyt yhtiöt, usein kaikkein menestyvimmät, välttelevät veronmaksua ja tietyt hallitukset rohkaisevat niitä.

Keinoiksi EU-komissio esittää suunnitelmassaan muun muassa yritysveron harmonisoimista EU:ssa, lainsäädännön porsaanreikien tukkimista sekä tiukempia sääntöjä verosopimuksille. Tarkoituksena on myös lisätä verotuksen läpinäkyvyyttä.

EU käynnisti tutkimuksen veroasioista sen jälkeen, kun julkisuudessa oli väitetty suuryritysten solmineen niille suosiollisia verosopimuksia yksittäisten EU-maiden kanssa. EU-komissio totesi tuolloin, että kansainväliset yritykset hyödyntävät EU:n sisämarkkinoiden porsaanreikiä ja pyrkivät siirtämään voittonsa maihin, jossa niitä verotetaan mahdollisimman vähän.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset