1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Helsingin energiapeli menee uusiksi - video

Jotta Hanasaaren voimalasta voidaan luopua ja kaupungin ilmastotavoitteet täyttyvät, on Helsingin energiapalikoita järjestettävä uudelleen. Yle Uutisten video kertoo, miten Helen ratkaisisi tehtävän.

Helsingin energiapeliä on muutettava, jotta kaupungin asettamat ilmastotavoitteet täyttyvät.

Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen teki keskiviikkona pienimuotoisen yllätyksen. Yhtiön piti valita kivihiilivoimaloiden remontoinnin ja uuden suuren monipolttoainevoimalan välillä. Lopulta yhtiö torppasi kummatkin vaihtoehdot ja veti esiin uuden ehdotuksen.

Hanasaaren tuottamaa sähköä ei aiota Helsingissä korvata, mutta talojen lämmitys pitää hoitaa kaupungin sisällä. Ainakin Vuosaareen rakennetaan biolämpölaitos, mutta se tuottaa huomattavasti vähemmän lämpöä kuin Hanasaari.

Biolämpölaitosten koko ja määrä riippuu yhtiön omien toimien lisäksi siitä, miten Helsingin ja sen asukkaiden energian kulutus ja oma tuotanto muuttuvat.

– Ehkä tässä on vähän kaikilla pallo tällä hetkellä. Me otamme oman koppimme ilman muuta siltä osin kuin meidän rooliin kuuluu. Mutta jos mennään kiinteistökohtaisiin ratkaisuihin niin ratkaisu ja päätösvalta on siellä. Ja toisaalta kaupungilla on päätösvalta ennen kaikkea näiden energiatehokkuustoimenpiteiden toteuttamisessa, sanoo Helenin toimitusjohtaja Pekka Manninen.

Vaikka Helenin esitys tietää merkittävää muutosta Helsingin energiantuotantoon, Vuosaaren maakaasuvoimala ja Salmisaaren kivihiilivoimala jäävät käyttöön. Yksin Vuosaaren voimala tuottaa energiaa reilusti enemmän kuin Salmisaaren ja Hanasaaren kivihiilivoimalat yhteensä.

Helenin tuotantoon Helsingissä ja muualla, sekä aiemmin esillä olleisiin kahteen vaihtoehtoon voit tutustua alla olevan vuorovaikutteisen kuvaajan avulla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.