1. yle.fi
  2. Uutiset

EU julkaisi mustan listan veroparatiiseista

Lista on osa EU-komission keskiviikkona julkistamaa suunnitelmaa, jolla pyritään estämään monikansallisia yrityksiä välttelemästä yritysveron maksua.

Ulkomaat
Panama.
Panama.Markku Saksa / Yle

EU-komissio on julkaissut mustan listan maista ja alueista, joiden jäsenmaat eivät katso toimivan hyvien verokäytäntöjen mukaisesti.

Listalla on 30 aluetta, joista kukin on ainakin kymmenen yksittäisen EU-maan mustalla listalla.

EU-maat ovat arvioineet, miten eri maat noudattavat hyvän verohallinnon standardeja eli läpinäkyvyyttä, tiedonvaihtoa ja rehtiä verokilpailua.

Listan julkaisemisen tavoitteena on painostaa yhteistyöhaluttomia alueita yhteistyöhön ja kansainvälisten normien omaksumiseen, EU:n verokomissaari Pierre Moscovici sanoo.

Listan julkistaminen on osa unionin keskiviikkona julkistamaa suunnitelmaa, jolla yritetään estää monikansallisia yrityksiä välttelemästä veronmaksua unionissa.

Suomen listalla muun muassa Sveitsi, Malesia ja Singapore

Listalla ovat muun muassa Hongkong ja Brunei Aasiassa, Monaco, Andorra ja Guersney Euroopassa sekä Caymansaaret ja Brittiläiset Neitsytsaaret Karibialla.

Komission nettisivuillaan julkaisemasta kartasta (siirryt toiseen palveluun) voi nähdä myös kunkin jäsenmaan oman listan, jonka pohjalta yhteinen lista on laadittu.

Lisäksi voi kutakin maata klikkaamalla nähdä, onko se jonkin EU-maan listalla.

Suomen listalla ovat Barbados, Bosnia-Hertsegovina, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Georgia, Kazakstan, Malesia, Moldova, Montenegro, Serbia, Singapore, Sveitsi, Tadžikistan, Arabiemiirikunnat, Uruguay ja Uzbekistan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi