Hyppää sisältöön

Korkman uskoo Kreikan suhteen laihaan sopuun viime tingassa

Mikäli ero kuitenkin tulisi, muulle Euroopalle Kreikan ero eurosta ei aiheuttaisi professori Sixten Korkmanin mukaan suuria ongelmia. Korkman uskoo, että Euroopan Unionista Kreikkaa ei kuitenkaan heitettäisi ulos, vaikka euron se joutuisikin jättämään.

Sixten Korkman. Kuva: Yle

Professori Sixten Korkman uskoo, että Kreikan ero on nyt lähempänä kuin koskaan, mutta epäilee, että kuitenkin viime tingassa syntyy laiha sopu, koska molemmille puolille on siitä etua.

– Hämmentävää on se, että kielenkäyttö on viime päivinä ollut niin jyrkkää, että on syntynyt mielikuva kannattajajoukon valmistelusta eroon. Uskon kuitenkin itse siihen, että sopu löytyy, Korkman sanoi keskiviikkoiltana A-studion haastattelussa.

Korkmanin mukaan,1,6 miljardin euron maksamatta jättäminen kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle aiheuttaisi sen, että Kreikka olisi maksukyvytön ja se laukaisisi tapahtumaketjun, joka tarkoittaisi suuria ongelmia Kreikassa.

– Muun Euroopan osalta en tässä kuitenkaan näe ongelmia. Pörssi on viime päivinä hieman heikentynyt ja muiden ongelmamaiden lainankorot voivat tilapäisesti nousta jonkin verran, mutta Kreikalla ei ole sitä merkitystä Euroopan pankkijärjestelmän kannalta, mikä sillä oli esimerkiksi vuonna 2010, Korkman pohti.

Kreikassa ero tarkoittaisi pääoma- ja pankkisäätelyä ja mm. uuden maksujärjestelmän luomista. Maksukyvyttömyys ulottuisi Korkmain mukaan myös kotitalouksiin ja yrityksiin, joten kriisi olisi melko totaalinen ja samalla se voisi aiheuttaa poliittista epävakautta.

Korkman ei usko, että EU haluaisi heittää Kreikkaa ulos unionista, kuten keskuspankki keskiviikkona aiemmin väläytteli.

– Kreikkakaan ei sitä haluaisi, koska se tukea kolme prosenttia bkt:aan  EU:lta vuosittain ja unionin näkökulmasta maa taas on geopoliittisesti tärkeä.

Korkamanin mukaan Kreikan tie on joka tapauksessa ohdakkeinen ja sen toipuminen kestää vuosikymmeniä.

.
.