1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin kuninkaallinen kirjasto sai takaisin kaksi 1990-luvulla varastettua kirjaharvinaisuutta

Kirjaston työntekijä varasti Kuninkaalliselta kirjastolta aikoinaan kymmeniä teoksia, joiden joukossa nyt palautetut 1600-luvun teokset olivat. Kirjojen jäljittämisessä on auttanut Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI.

Ruotsin kuninkaalliselle kirjastolle on palautettu kaksi arvokasta 1600-luvun teosta, jotka varastettiin sieltä 1990-luvulla ja myytiin Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltain viranomaiset palauttivat italialaisen arkkitehdin Niccola Sabbatinin ja saksalaisen fyysikon Christopher Scheinerin teokset kirjastolle Washingtonissa järjestetyssä seremoniassa. Sabbatinin teos on vuodelta 1638 ja Scheinerin vuodelta 1619.

– Tämä tuntuu fantastiselta. Suuri osa Ruotsin kulttuuriperintöä palaa nyt takaisin, sanoi luovutustilaisuuteen osallistunut kuninkaallisen kirjaston johtaja Gunilla Herdenberg Ruotsin televisiolle. (siirryt toiseen palveluun)

Kirjaston työntekijä varasti kymmeniä teoksia

Ruotsin Kuninkaallisesta kirjastosta vuosina 1995–2004 työskennellyt mies varasti työpaikaltaan Sabbatinin ja Scheinerin kirjat sekä kymmeniä muita teoksia.

Mies myi kirjat väärällä nimellä esiintyen saksalaiselle huutokauppakamarille. Ruotslaistutkijoiden mukaan huutokauppakamari myi kirjoista 13 Yhdysvaltoihin.

Kirjavaras tunnusti tekonsa vuonna 2004 ja teki myöhemmin itsemurhan.

Kirjat löytyivät FBI:n avulla

Kirjasto onnistui jäljittämään Sabbatinin ja Scheinerin teokset muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion FBI:n avustuksella. Muiden varastettujen kirjojen etsintä jatkuu.

Sabbatinin kirja löytyi harvinaisten kirjojen kirjakauppiaalta, joka oli ostanut sen 27 436 eurolla vuonna 2001. Scheinerin kirja päätyi vuonna 2001 Cornellin yliopistolle.

Sekä kirjakauppias että yliopisto luovuttivat kirjat FBI:lle vapaaehtoisesti, kun saivat kuulla niiden olevan varastettuja. Kirjakauppias kysyi luovutustilaisuudessa, mitä FBI:llä ja muilla on sanottavana ihmisille, jotka ostivat varastettuja kirjoja hyvässä uskossa.

Herdenberg totesi lyhyesti, että kirjat kuuluvat ennen kaikkea Ruotsin kansalle.