1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian kemialliset aseet tuhottu

Kemikaaleja on neutralisoitu myös Suomessa.

Ulkomaat
OPCW
Kemiallisten aseiden kieltojärjestön toimisto Haagissa.Evert-Jan Daniels / EPA

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW ilmoitti keskiviikkona, että kaikki Syyriasta viedyt kemialliset aseet ovat tuhottuja. Suurin osa aseista ja niiden jätteistä on neutralisoitu vähemmän haitalliseksi nestemäiseksi aineeksi amerikkalaisten merivoimien MV Cape Ray-aluksella.

Syyriasta on viety pois yhteensä 1 300 tonnia kemiallisia aseita. Suurin osa on neutralisoitu MV Cape Raylla, ja Suomessa on tuhottu tätä aseiden neutralisoinnista syntynyttä jätettä. Alukselta tuotua neutralisointijätettä on tuhottu Suomen Ekokemin ongelmajäteyhtiössä yli 5 400 tonnia.

– Tämä on taas yksi merkkipaalu Syyrian kemiallisten aseiden varastojen hävittämisessä, OPCW:n pääsihteeri Ahmet Üzümcü sanoo.

OPCW:n tarkastaja kävi viime viikolla katsastamassa tuhottuja kemikaaleja Saksassa, ja jatkaa seuraavaksi Suomeen tarkastamaan tilanteen.

Syyrian hallinto suostui vuonna 2013 kansainväliseen suunnitelmaan, jonka mukaan Syyrian kemiallisten aseiden varasto tuhottaisiin. Suunnitelma tehtiin samana vuonna tapahtuneen Damaskoksen sariinikaasuhyökkäyksen jälkeen. Hyökkäys järkytti koko maailmaa, mutta Syyrian hallitus on kiistänyt, että se olisi käyttänyt kemiallisia aseita Syyrian sisällissodassa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi