Karhuemo ja pennut lenkillä Nurmeksessa – uroskarhu kulkee perässä

Karhuemo liikuskelee kahden pennun kanssa Nurmeksen Revonniemellä Hyvärilän matkailukeskuksen lähettyvillä. Alueella on asutusta ja myös suosittu matkailijoiden käyttämä lenkkipolku.

Kotimaa

Emokarhusta pentuineen on tehty näköhavaintoja viimeksi keskiviikkona. Myös uroskarhun jälkiä on nähty.

– Emokarhu ja pennut nähtiin eilen pellolla, noin 30 metriä talosta. Uroskarhusta on vain jälkihavaintoja. Se seuraa ilmeisesti tätä emoa ja, olisiko mielessä suvunjatkaminen, kertoo Riistanhoitoyhdistys Nurmeksen puheenjohtaja Kari Ruutinen.

Uroskarhu seuraa ilmeisesti tätä emoa, olisiko mielessä suvunjatkaminen.

Kari Ruutinen

Riistamiehet seuraavat ja tarkkailevat tilannetta. Karhuja ei hätistellä, ellei niistä tule useampia ilmoituksia. Sen jälkeen puuttuvat viranomaiset peliin.

Karhuja on nähty Hyvärilän matkailukeskukselta Ellunkallion suuntaan. Alueella on runsaasti kesämökkejä ja muuta asutusta. Myös lenkkeilijät käyttävät ahkerasti alueella olevaa pururataa.

– Haluamme varoitella ihmisiä alueella liikkuvista karhuista, etteivät esimerkiksi lenkkeilijät törmää karhuihin. Ei tarvitsisi lähteä sitten housupyykille, sanoo riistamies Kari Ruutinen.

Jos karhuun törmää, kannattaa pysyä rauhallisena, neuvoo riistamies.

– Kannattaa rauhoittaa itsensä, ei kannata panikoida. Normaalisti karhu ei käy ihmisen kimppuun, ellei ihminen joudu emon ja pentujen väliin. Silloin on vaaratilanne olemassa. Aina kannattaa perääntyä hissukseen, sanoo Kari Ruutinen.