Huumeklinikka pelastaa henkiä, mutta pelottaa asukkaita

Diakonissalaitoksen huumeklinikalla käyvät narkomaanit aiheuttavat pelkoa Helsingin Munkkisaaren asukkaissa. Pitkään jatkunut eripura on johtanut siihen, että osa heistä haluaisi päästä klinkasta kokonaan eroon. Heroiinista irti päässyt klinikan asiakas kuitenkin muistuttaa, että monien henki on huumeklinikoiden varassa.

Kotimaa
Tony Forsberg on irti päässyt heroiinista Munkkisaaren klinikan avulla.
Tony Forsberg on päässyt irti heroiinista Munkkisaaren klinikan avulla.Yle / Carl Lindgren

Diakonissalaitoksen huumeidenkäyttäjiä palveleva klinikka auttaa yli kolmeasataa narkomaania Munkkisaaressa. Klinikka tekee tärkeää työtä, mutta paikalliset asukkaat eivät katso Munkkisaareen virtaavaa narkomaanien joukkoa hyvällä.

– Suurin ongelma on se, että klinikan asiakkaat ottavat mukaansa myös muita, ulkopuolisia henkilöitä, jotka hengailevat alueella. Lämpimällä säällä he oleskelevat myös puistoissa, joista on löydetty ruiskuja, sanoo Munkkisaari-Hernesaari-seuran sihteeri Niko Lipsanen.

Lipsanen myöntää, että tilanne ei ole enää yhtä levoton kuin muutama vuosi sitten, mutta hän toivoo edelleen, että huumeklinikka muuttaisi pois. Klinikkaa ei ainakaan pitäisi kasvattaa hänen mielestään.

– En usko, että kukaan haluaa tällaista toimintaa omaan naapurustoonsa.

Klinikat parantavat katujen turvallisuutta

Vaikka muun muassa huumeklinikat ja asunnottomien yöpymispaikat herättävät usein vastustusta paikallisten keskuudessa, ne kuitenkin lisäävät katujen turvallisuutta.

Espoossa asuva entinen heroinisti Tony Forsberg käy Munkkisaaren klinikalla päivittäin saamassa subutex-korvasuhoitoa. Forsberg on ollut vuodesta 2011 lähtien klinikan asiakas ja kokee, että se on ainoa paikka, josta hän on saanut apua.

– Tietysti ymmärrän, että ihmiset pelkäävät narkomaaneja. Mutta jos tällaista hoitomuotoa ei olisi, narkomaaneja pyörisi enemmän kaduilla, rikollisuus lisääntyisi ja monet heistä myös kuolisivat, Forsberg sanoo.

"Pelkäisin enemmän alkoholin vaikutuksen alaisena olevaa kuin huumeidenkäyttäjää"

Forsbergin mielestä väkivalta ei ole huumeidenkäyttäjien keskuudessa niin yleistä kuin luullaan.

– Itse pelkäisin enemmän alkoholin vaikutuksen alaisena olevaa kuin huumeidenkäyttäjää. Ehkä olisi hyvä järjestää enemmän kontaktia asukkaiden ja huumeriippuvaisten välille, että ennakkoluulot meitä kohtaan vähenisivät.

Huumeklinikan henkilöstön mukaan asiakkaat eivät tuo ongelmiaan mukanaan Munkkisaareen. He tulevat klinikalle saamaan apua, eivät tekemään rikoksia. Klinikan henkilöstöstä ja asiakkaista koostuva tiimi käy myös säännöllisesti katsastamassa, löytyykö alueelta käytettyjä ruiskuja.

– Toivoisin, ettei media antaisi niin yksipuolista kuvaa narkomaaneista. Voitaisiin kertoa myös siitä, miten asiat ovat menneet eteenpäin ja kuntoutus on edistynyt, osastonhoitaja Juha Kröger sanoo.

LUE MYÖS

Svenska Ylen juttu aiheesta.