1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhannusvihdan sidontavinkit hukassa? Katso mallia täältä

Moni nappaa koivuvihdan tai -vastan - asuinpaikasta riippuen - mukaansa juhannussaunaan. Soinilainen "renki", vanhoja perinteitä arvostava Antti Piipponen, näyttää mallia, miten vihta sidotaan oikeaoppisesti.

vastat (vihdat)
Saunavihtaa sidotaan kiinni.
Soinilainen Antti Piipponen opastaa, kuinka juhannusvihta (tai -vasta, riippuen asuinpaikasta) sidotaan oikeaoppisesti.

Soinilainen "renki", vanhoja perinteitä arvostava ja vihdansidontaa opettava Antti Piipponen, laittaa toimittaja Elina Niemistön sitomaan oman saunavihtansa juhannukseksi. Kasassa on sekä raudus- että hieskoivua ja nippuun valitaan noin 35 keskimittaista oksaa.

– Vastaa tehdään vähän niin kuin kukkakimppua. Vastaa pyöritellään kädessä ja joukkoon voi lisätä myös lyhyempiä oksia, ne vain tuuhentavat lopputulosta, Piipponen neuvoo.

Koivunoksien keräily ei kuulu jokamiehenoikeuksiin eli jos omalla pihalla ei koivuja kasva, kannattaa pyytää lupa metsänomistajalta ennen oksien hankkimisoperaatiota.

Piipponen sitoo vihdan vanhalla perinteisellä tavalla, jonka hän on itse oppinut isältään.

– Tämän kun kerran opettelee, niin sen muistaa kyllä. Lukot pitävät vastan tiukasti kiinni ja kahvasta vastan voi ripustaa vaikkapa naulaan roikkumaan. Saunomisen jälkeen kun kuivaat sen roikuttamalla, vastalla voi kylpeä 5-6 kertaa. Vasta kastellaan lämpimässä vedessä ennen käyttöä ja käytetään pikkuisen kiukaalla, niin lehti on taas pehmoinen. Hyviä kylpemisiä siis vaan, Piipponen hymyilee.

Lue seuraavaksi