1. yle.fi
  2. Uutiset

Saamelaiskäräjävaaleihin tulee Vaaligalleria – Kaikki ehdokkaat kuvataan Sajoksen tv-studiossa

Yle Sápmi tarjoaa kaikille ensi syksyn saamelaiskäräjävaaliehdokkaille mahdollisuuden neliminuuttiseen videotenttiin – samalla tapaa kuin euro- ja eduskuntavaaleissa. Vaaligalleria julkaistaan syyskuun 7. päivä Yle Areenassa.

Sápmi
Klemetti Näkkäläjärvi (gur.) ja Aletta Lakkala riikkabeaiválggaid Válgagalleriijas 2015.
Yle
Klemetti Näkkäläjärvi (gur.) ja Aletta Lakkala riikkabeaiválggaid Válgagalleriijas 2015.
Riikkabeaiválggaide 2015 buvttaduvvui okta sámegiel válgagalleriijavideo. Aletta Lakkala jearahalai evttohas Klemetti Näkkäläjärvi.

Ylen saamenkielinen toimitus Yle Sápmi tuottaa ensi syksyn saamelaiskäräjävaaleihin euro- ja eduskuntavaaleista tutun Vaaligallerian.

Jokaiselle ehdokkaalle annetaan mahdollisuus osallistua neljä minuuttia kestävään vaalitenttiin joko suomen tai saamen kielellä. Videotenteistä kootaan nettiin Vaaligalleria.

Muistuttaa Ylen aiempia Vaaligallerioita

Saamelaiskäräjävaalien Vaaligalleria on konseptiltaan samanlainen kuin Ylen Vaaligalleriat viimeisimmissä euro- ja eduskuntavaaleissa.

Videotentit kestävät tasan neljä minuuttia eikä niitä käsitellä jälkikäteen. Tentit kuvataan elokuun aikana saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen studiossa Inarissa yhteistyössä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen medialinjan kanssa. Haastattelijoina toimivat Yle Sápmin toimittajat.

Ehdokkailla on mahdollisuus etukäteen valita, käyttävätkö he tentissä pohjoissaamen, inarinsaamen, koltansaamen vai suomen kieltä. Suomenkieliset tentit tekstitetään saameksi ja toisin päin.

Yle Sápmi tuotti yhden saamenkielisen vaaligalleriavideon kevään 2015 eduskuntavaaleihin. Aletta Lakkala haastatteli ehdokas Klemetti Näkkäläjärveä. Hän oli ainoa, joka valitsi saamen kielen Vaaligallerian haastattelukielekseen.

Vaaligalleria julkaistaan syyskuun 7. päivä

Vaaligalleria avautuu kaikkien nähtäville Yle Areenassa syyskuun 7. päivä, jolloin myös saamelaiskäräjävaalien postiäänestys alkaa.

Äänestysaika jatkuu lokakuun 4. päivä saakka, jolloin on myös varsinainen vaalipäivä.

Videotentit ovat nähtävissä netissä, minkä lisäksi Yle Sápmi käyttää niitä hyödyksi tv- ja radiouutisoinnissaan.

"Haluamme antaa ehdokkaista niin tarkan kuvan kuin mahdollista"

Ylen Vaaligalleriat ovat olleet historiallisia ja merkittäviä hankkeita koko maailman mittakaavassa.

On hienoa, että samanlainen palvelu on nyt myös saamelaisten äänestäjien saatavilla heidän omissa "eduskuntavaaleissaan", iloitsee Yle Sápmin päällikkö Pirita Näkkäläjärvi.

– Vaaligalleria on Ylen keksintö ja tuotos – ja on saanut osakseen paljon kiitosta. Tarjoamme nyt saman palvelun saamelaiskäräjävaaleissa. Haluamme tarjota äänestäjille vielä kattavamman ja tarkemman kuvan ehdokkaista kuin aiemmissa vaaleissa, Näkkäläjärvi kertoo.

Yle Sápmi tuottaa saamelaiskäräjävaaleihin myös nelikielisen vaalikoneen. Vaalikone on äänestäjien käytettävissä Yle Sápmin nettisivuilla 7.9.–4.10.2015.

Lue seuraavaksi