1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Ramadanin aikana vältetään syntejä – pannassa panettelu ja musiikin kuuntelu

Muslimien paastokuukauden, eli ramadanin vietto alkaa tänään. Muslimitaustainen perheenäiti Maryan Askar paastosi ensimmäisen kerran ollessaan 13-vuotias. Perheen arjen sovittaminen paastoamiseen vaatii suunnittelua.

Ylen aamu
Aamutv
Maryan Askar kertoi aamu-tv:ssä, miten hankalaa on olla valoisaan aikaan syömättä ja juomatta, kun aurinko laskee Suomessa vain lyhyeksi ajaksi.

Maryan Askarin mukaan ramadan-kuukauden tarkoitus on yksinkertainen.

– Ramadanin tarkoitus on rukoilla paljon ja muistaa niitä, jotka ovat meitä heikommassa asemassa, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Askar sanoo.

Ramadanin aikana tapahtuva paastoaminen muistuttaa Askarin mukaan muslimeja siitä, millaista on olla nälissään. Apua on usein helpompi antaa, kun pystyy samastumaan toisen asemaan.

– Ramadanin aikana tehdään enemmän hyväntekeväisyyttä ja ollaan parempia ihmisiä, Askar sanoo.

Askar kirjoitti Facebookin kautta viestin, jossa hän kertoi antavansa anteeksi kaikille ja pyysi muita tekemään samoin. Anteeksianto onkin tärkeä osa ramadania.

– Tämä on aika, jolloin unohdetaan vanhat kaunat ja annetaan anteeksi. Myös jumala antaa tämän kuukauden aikana paljon anteeksi, Askar sanoo.

"Eilen söin mäkkiruokaa, tänään vuorossa juhla-ateria"

Muslimiperheen arjessa ramadan näkyy monella tapaa. Suomessa paasto kestää päivittäin noin 22 tuntia. Koska syöminen on sallittu vain auringonlaskun aikana, Askarin perhe pääsee pöydän ääreen vasta kello yhdentoista jälkeen. Ramadania edeltävänä iltana Askar ei vielä tankannut juhlavasti.

– Eilen söin myöhään keskiyön jälkeen "mäkkiruokaa". Huomisyönä syödään sitten juhlallisemmissa tunnelmissa, Askar sanoo.

Monissa perheissä ruoan valmistus aloitetaan jo hyvissä ajoin ennen ruokailua iltapäivällä. Juhlapöytään kutsutaan usein joukko sukulaisia tai tuttavia.

Ramadanin aikana syömisen lisäksi kiellettyä on musiikin kuuntelu ja muu synniksi määritelty toiminta.

– Ruoan lisäksi paastoamme synnistä, eli musiikista, panettelusta ja kaikista tällaisista huonoista asioista, Maryan Askar kertoo.

Paastoaminen alkaa tytöillä kuukautisten myötä

Pienet lapset eivät osallistu paastoamiseen ramadanin aikana. Maryan Askar paastosi ensimmäisen kerran ollessaan 13-vuotias.

– Jos mietin omia lapsiani, niin aion antaa heidän itse päättää, koska he kokevat olevansa valmiita paastoamisen aloittamiseen, Askar sanoo.

Viimeistään paastoaminen pitää aloittaa aikuisiässä, joka on muslimien perinteen mukaan 15-vuotta.

– Tytöillä kuukautisten alkaminen on aikuistumisen merkki, ja silloin tulisi ainakin aloittaa paastoamisen harjoittelu, Askar sanoo.

Arki pyörii erityisjärjestelyin ramadanin ajan

Monissa muslimiperheissä arjen sovittaminen ramadanin viettoon vaatii erityisjärjestelyjä. Maryan Askarin mies on ammatiltaan sekä kirvesmies että taksikuski. Paastoaminen ja työnteko ei ole arjessa jaksamisen kannalta paras yhdistelmä.

– Miehelläni on onneksi hyvä työnantaja, joka on antanut vapaata ja hän pitää lomaa toisesta työstään ramadanin ajan, Askar kertoo.

Maryan Askar itse pysyttelee suurimmilta osin kotona suunnitellen aterioita ja viettäen aikaa perheen kanssa.

– Suomessa aurinko ei onneksi porota niskaan, ja ramadanin viettäminen on täällä helpompaa kuin esimerkiksi Afrikassa tai arabimaissa, Askar sanoo.

Kysymys siitä, onko ramadanin aikana mahdollista laihtua, saa Askarin nauramaan.

– Varmasti laihtuu, jos syöt terveellisesti paaston rikkomisaterian, mutta meidän perheessä ei syödä mitään terveellistä, vaan uppopaistettuja herkkuja ja makeisia, Askar kertoo.

Lue seuraavaksi