1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sinne meni taas – nämä puljut myytiin Ruotsiin

Moni tunnettu, suomalaislähtöinen brändi asuu nykyisin Nalle Wahlroosin kanssa länsinaapurissa.

talous
WSOY:n pääkonttori Helsingin Bulevardilla
Bonnier-yhtiö osti aikaisemmin kirjakustantamo WSOY:n.Yle

Akateeminen Kirjakauppa siirtyy ruotsalaisomistukseen. Uusi isäntä Bonnier on aiemminkin käynyt ostoksilla Suomessa. Samaan konserniin kuuluvat kirjakustantamot WSOY ja Tammi sekä mediayhtiö MTV.

Ruotsalaiset ovat tuttuja kumppaneita ison rahan aloilla – on Telia Soneraa, Nordeaa, Stora Ensoa ja Rautaruukin niellyt SSAB. Vuosien varrella kruunusalkut ovat kiinnostuneet myös monista suomalaisista kuluttajatuotteista, -palveluista ja kivijalkakaupoista.

Turun Kinopalatsin Finnkino-kyltti.
Pasi Mäenpää / Yle

Osa Suomen-hankinnoista on kypsynyt ruotsalaiskäsissä vain joitakin vuosia ennen jälleenmyyntiä edemmäs maailmalle. Esimerkki on elokuvateatteriketju Finnkino, joka kävi Bonnierin helmoissa vuodet 2011–2015. Nyt teatterit ovat brittiläisomistuksessa.

Vaasan, Mehiläinen, Musti ja Mirri

Leipomoyhtiö Vaasan päätettiin kaupata ruotsalaisille maanviljelijöille aiemmin tänä vuonna. Näkkileivästä tuttu Vaasan on tosin ollut vuosia kansainvälisillä pääomasijoittajilla ennen päätymistä Ruotsin viljelijöiden Lantmännen-osuuskunnalle.

Sisu-pastilleja pakkaushihnalla.
Tuuli Toivanen / Yle

Makeammat kaupat tehtiin Ruotsiin muutama vuosi aiemmin, kun Jenkki-purkan ja Sisu-pastillien valmistaja Leaf alkoi kumppaniksi Cloettan kanssa. Nyt se tottelee nimeä Cloetta Suomi. Leafinkin taustalla oli seilausta eurooppalaisella pääomasijoittajalla.

Lemmikkien ruokarahat menevät niin ikään Ruotsiin, sillä Musti ja Mirri siirtyi sikäläiselle rahastolle vuodenvaihteessa. Eläinlääkäriketjut Animagi ja Univet ovat päätyneet länsinaapurin huomaan ja samaan omistukseen.

Myös ihmisten terveydenhuolto on Suomessa ruotsalaista. Terveystalolla ja Mehiläisellä on täysin ruotsalainen omistus.

Koruliike.
Riikka Heikkilä / Yle

Helsingin kunniakkaissa Marski-hotellissa ja Grand Marinassa voi kokea ruotsalaista vieraanvaraisuutta, sillä muun muassa nämä majatalot myytiin Scandic-ketjulle 90-luvulla.

Suomalaisen korukaupan jätti Kultajousi kuuluu Pohjoismaiden suurimpaan kultakaupan vähittäismyyjään Idunaan.

Muitakin jalokiviä on Ruotsiin päätynyt. Talouselämän kärjestä Suomen on kuuluisasti jättänyt pankkiiri Björn Wahlroos, viihdemaailman timanteista viulisti Linda Lampenius ja kiekkojäiltä tällä haavaa Jere Karalahti.

Suomi-kuva vaalinnassa

– Ketjut ovat ruotsalaistuneet, mutta nimet ovat pysyneet samoina. Ne haluavat säilyttää "suomalaisuuden", sanoo Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin talousvastaava Markku Sirviö.

– Se on ollut molemminpuolista.

Esimerkiksi Fazer omistaa ruotsalaisen Skogaholmin leipomon, jonka brändiä ei kannattane vuosikymmenisen perinteen jälkeen suomentaa.

Sen sijaan molemminpuolista ei enää ole yritysostelu. Sirviön mukaan Suomen taloustilanne näkyy selvästi siinä, että täkäläiset eivät nyt juurikaan tee hankintoja Ruotsin yritysmarkkinoilta. Käy järkeen, että suomalaiset lääkäri- ja eläinlääkäriasemat ketjuuntuvat ruotsalaiskomennossa.

– Yritykset ovat jo niin etabloituneita Ruotsissa, että Suomi koetaan seuraavana lähimarkkinana.

Nurinkurista tilanteessa on se, että ruotsalaisomisteisten liikkeiden neliövuokrat menevät suomalaisiin taskuihin – Ruotsissakin. Suomessa kymmeniä ostosparatiiseja omistava suomalaisyhtiö Citycon pyörittää kauppakeskuksia myös ympäri Tukholmaa, ja koko Ruotsissa yhteensä kymmentä.

Lue seuraavaksi