Brittitutkijat varoittavat netin rintamaitokaupasta – maidossa voi muhia vaarallinen virus

Tutkijoiden mukaan rintamaidosta voi saada jopa hepatiitti B-, hepatiitti C-, hiv- tai syfilistartunnan.

Ulkomaat

Nettikaupoissa myytävä rintamaito voi olla vaarallista, useat brittivälineet kertovat. Netissä myytävä rintamaito on pastöroimatonta, ja jopa 93 prosenttia siitä sisältää bakteereja, brittitutkijat varoittavat.

Netissä on kymmeniä sivustoja, joilla myydään rintamaitoa. Sitä mainostetaan superruokana, ja siitä ovat kiinnostuneet muun muassa fetisistit, kehonrakentajat ja syöpäpotilaat, jotka uskovat, että sillä olisi immuunijärjestelmälle suotuisia vaikutuksia.

Brittitutkijat tyrmäävät uskomuksen ja sanovat, että rintamaito voi olla vaarallista etenkin syöpäpotilaille.

– Sen mainostetaan hyödyttävän immuunijärjestelmää, mutta siitä koituu todellinen vaara, ja ihmiset altistavat itsensä bakteereille ja viruksille, jotka voivat vaikuttaa heidän terveystilaansa vaarallisella tavalla, tohtori Sarah Steele sanoo yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Rintamaitoon päätyy epäpuhtauksia, koska äidit eivät väittämättä steriloi maitopumppuja tai maidon säilytys- ja lähetyspakkauksia. Säilytys- ja lähetysajat voivat myös venyä pitkiksi.

Tutkijat varoittavat, että rintamaidon mukana ostaja voi saada hepatiitti B-, hepatiitti C-, hiv- tai syfilistartunnan.

– Vaikka monet nettiäidit väittävät, että heille on tehty virustestit raskauden aikana, he eivät ymmärrä, että tutkimukset pitää tehdä säännöllisesti. Seksuaaliset ja muut aktiviteetit voivat altistaa heidät viruksille, jotka he tahtomattaan välittävät kuluttajille, Steele sanoo Sky Newsille (siirryt toiseen palveluun).

Brittitutkijoiden mukaan rintamaitokaupan laajuutta on vaikea selvittää, mutta markkinat ovat kasvaneet eri puolilla maailmaa. Kauppa alkoi apuna imettäville äideille, joiden maidontuotanto ei ollut riittävä lapselle.

Brittitutkijoiden raportti on julkaistu aikakauslehdessä Journal of the Royal Society of Medicine (siirryt toiseen palveluun).