Paavi saa ilmastopuheistaan haukut hiiliteollisuudelta, ilmastoskeptikoilta ja Jeb Bushilta

Yhdysvaltain katolista uskoa tunnustavat republikaanipoliitikot ottavat etäisyyttä paavin kehotukseen estää ilmastonmuutos. Oikeistopoliitikot ja maan fossiilista energiaa tuottavat yhtiöt kehottavat paavia keskittymään omaan työhönsä.

luonto
Paavi Franciscus.
Paavi FranciscusMaurizio Brambatti / EPA

Paavi Franciscus aikoo lähiaikoina julkaista katolisen kiertokirjeen, ensyklikan, jossa hän voimakkaasti ottaa kantaa ilmastonmuutoksen estämisen ja luonnonsuojelun puolesta. Vaikka kirjeen lopullista versiota ei ole vielä julkaistu, paavi on jo saanut rajut moitteet, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Paavin arvostelun kärjessä on Yhdysvaltain hiiliteollisuus, joka luonnollisesti kärsisi, jos ilmastonmuutoksen vastaisia toimia tehostetaan.

The Guardian on saanut haltuunsa sähköpostin, jonka on lähettänyt Yhdysvaltain toiseksi suurimman hiiliyhtiön Arch Coalin tunnettu lobbari Tom Altmayr.

Sähköpostissa todetaan, ettei paavi valitettavasti ymmärrä maailmassa kärsittävää energiapulaa, joka aiheuttaa köyhyyttä. Jos paavi oikeasti piittaisi sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, hän suosisi fossiilista energiaa, Altmeyr kirjoittaa.

Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä republikaaniehdokas Jeb Bush on tehnyt yhteistyötä Arch Coalin kanssa. Hän ottikin tuoreeltaan kantaa paavin uuteen opetukseen. Bush totesi, ettei ota kirkolta oppia ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa.

Bush kääntyi 20 vuotta sitten katoliseksi ja on sittemmin lainannut kirkon oppia mm. abortin kieltämiseen liittyvissä asioissa.

– Mielestäni uskonnon tehtävä on tehdä meistä parempia ihmisiä, eikä niinkään yrittää puuttua poliittisiin asioihin, Bush sanoi puhuessaan New Hampshiressa.

Monet muutkin republikaanipoliitikot ovat ottaneet saman kannan ilmastopolitiikkaan. Ilmastonmuutoksen kiistäjien äänekkäimpänä puhetorvena toimivan yhdysvaltalaisen Heartland Instituten konferenssissa puhunut Oklahoman senaattori James Inhofe kehotti paavia pysyttelemään omassa työssään.

Myös Heartland Institute on pyrkinyt horjuttamaan paavin viestiä, kertoo The Guardian. Samalla kannalla on ollut toinen katolinen, republikaaninen presidenttikandidaatti Rick Santorum.

– Kirkko on erehtynyt muutaman kerran tieteeseen liittyvissä asioissa. On ehkä parempi jättää tiede tiedemiehille ja keskittyä niihin asioihin, joissa olemme hyviä, kuten teologiaan ja moraaliin, Santorum sanoi philadelphialaisen radioaseman haastattelussa.

Yhdysvalloissa republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelee lähes 20 henkilöä. Heistä vain yksi, Etelä-Carolinan senaattori Lindsay Graham myöntää, että ilmastonmuutos on uhka ihmiskunnalle.