Virolainen hotelliyrittäjä: Säästämisinto on vallannut Suomen eläkeläiset

Suomalaisten matkaajien hotelliyöpymiset Virossa ovat vähentyneet. Erityisesti eläkeläiset karsivat Viron-matkailuaan. Nyt Tallinnan hotelleja työllistävät lähinnä kansainväliset Nato-asiantuntijat.

Ulkomaat
Aasialaisten osuus Viron matkailussa on hyvässä kasvussa.
Aasialaisten osuus Viron matkailussa on kasvussa, vaikka venäläisten ja suomalaisten hotelliyöpyjien määrä laskee.Risto Vuorinen/YLE

Viron majoituselinkeinolla menee huonosti. Viroon tulevien venäläisturistien määrä on pudonnut vuodessa 40 prosenttia.

Maan matkailuelinkeinolle tärkeimpien asiakkaiden eli suomalaisten määrä on puolestaan ollut vähenemään päin jo kuukausia. Kaiken kukkuraksi Viron parlamentti päätti kurittaa alaa nostamalla majoitustuloista maksettavan arvonlisäveron yhdeksästä 14 prosenttiin.

Hallitus petti.

– Uskallan sanoa vapaasti, että koko matkailuala on hyvin pettynyt maan hallitukseen, sanoo tallinnalaisen Euroopa-hotellin johtaja Reino Hürünen.

Reino Hürünen, hotellijohtaja
Viron hallituksella ei ole enää matkailualalla ystäviä, sanoo Euroopa-hotellin johtaja Reino Hürünen. Risto Vuorinen/YLE

Perusteluksi Hürünen esittelee tilastoja, jotka näyttävät yöpymisten vähentyneen vuodessa runsaan kymmenyksen. Tallinnan satama-alueen tuntumassa sijaitsevan hotellin käyttöaste oli viime kesänä jopa 97 prosenttia, kun se ylittää tänä kesänä vaivoin 80 prosentitia. Euroopa-hotellissakin kesäkauden käyttöaste tasoittaa muiden vuodenaikojen selvästi heikompia käyttölukemia.

– Tämä on kahdeksanvuotisen historiamme huonoin kesä. Ja nyt vielä tämä veronkorotus, pudistelee Hürünen päätään.

Vertailun vuoksi: Suomessa hotellien maanlaajuinen, keskimääräinen käyttöaste oli huhtikuussa 47 prosenttia ja esimerkiksi Helsingissä hotellihuoneiden käyttöaste oli 56,7 prosenttia.

Myös Viron hotellien- ja ravintoloiden liiton varapuheenjohtaja Feliks Mägus ihmettelee maan päättäjien ajatuksenjuoksua. Arvonlisäveroa korotettiin, jotta valtion kassaan kertyisi lisää rahaa. Hotellien- ja ravintoloiden liiton laskelmien mukaan käy tasan päinvastoin. Veronkorotus tulee voimaan vuoden 2017 alussa.

– Vetosimme hallitukseen, mutta meitä ei kuunneltu. Tätä menoa on edessä konkursseja ja työntekijöiden irtisanomisia. Vaikeimmassa asemassa ovat maaseudulla majoitusta tarjoavat ja viime aikoina suuria investointeja tehneet yrittäjät, sanoo Mägus.

Tuorein matkailutilasto osoittaa, että suomalaisten Viron-matkaajien määrä on kasvanut tänä vuonna vain Itä-Virumaalla. Koillis-Virossa sijaitsevan maakunnan valtteina ovat uudet kylpylähotellit ja useimmille suomalaisille vielä tuntematon seutu.

Nato pelastaa

Viron majoitusala on huomannut, kuinka Suomen epävarma taloustilanne on alkanut näkyä matkustuskäyttäytymisessä. Etenkin eläkeläiset, jotka nauttivat aiemmin täysin rinnoin Viron matkoista yöpymällä hotelleissa, ovat heittäytyneet säästölinjalle. He tyytyvät päiväristeilyihin, jos päättävät lähteä etelänaapuriin.

– Suomen talouden tulevaisuus on hämärän peitossa. Meille on kerrottu, että nyt Suomessa pelätään jopa sosiaaliturvan säilyvyyttä. Pankkitileillä säästöjään pitävät eläkeläiset ovat ryhtyneet säästämään lisää. Heillä tuntuu olevan suuri huoli siitä, miten heidän lapsensa ja lastenlapsensa pärjäävät tulevaisuudessa, sanoo Feliks Mägus.

Eläkeläiset piipahtavat Tallinnassa, eivät yövy kuin ennen.
Eläkeläiset piipahtavat päiväseltään Tallinnassa, eivät yövy yhtä usein kuin ennen.Risto Vuorinen/YLE

Kun suomalaisten matkustuskäyttäytymisessä tapahtuu muutoksia, ne vaikuttavat heti Viron matkailuelinkeinon kannattavuuteen. Suomalaisten osuus yöpymisistä on 2/3, joten jo yhden prosentin heilahdus huonompaan suuntaan vaikuttaa paljon.

– Tallinnan hotellien kannattavuus olisi muuten miinuksella, mutta Virossa kouluttavat ja tarkkailevat sotilasliitto Naton asiantuntijat pitävät päämme pinnan yläpuolella, kuvailee Mägus.

– Tämä johtuu siitä, että Viron valtio ei pysty tarjoamaan eri pituisia aikoja maassa viipyvälle Nato-päällystölle sopivia majoitustiloja. Muun muassa Nato-kouluttajat majoitetaan hotelleihin, sanoo Mägus.

Venäjän pelko tuntuu

Kansainvälinen politiikka ja kiristynyt turvallisuustilanne heijastuvat selvästi Viroon suuntautuviin matkailijavirtoihin. Venäläisten määrä on lähes puolittunut vuodessa Venäjän taloustilanteen heikentyessä ja johtavien venäläispoliitikkojen länsivastaisen retoriikan kasvaessa. Yhdysvalloissa on puolestaan kasvanut Venäjän pelko, mikä näkyy suurten ryhmien tekemien majoitusvarausten peruuntumisina.

– Useat amerikkalaisryhmät ovat sanoneet suoraan, etteivät he uskalla tulla tänne. Meillä on aiempina vuosina yöpynyt suuria yhdysvaltalaisryhmiä, jotka ovat tulleet Tallinnaan Latvian Riiasta ja jatkaneet Pietariin. Nyt tällaiset matkaajat loistavat poissaolollaan, sanoo Euroopa-hotellin johtaja Reino Hürünen.

Vain aasialaismatkailijoita näkyy Virossa selvästi aiempaa enemmän. Viron hotellit ja muut majoittajat yrittävät panostaa asiakkaiden vähentyessä tuotteidensa markkinointiin. Myös työntekijöitä koulutetaan palvelutason parantamiseksi. Muuten ala elää kansainvälisen politiikan ja taloussuhdanteiden heilahdusten armoilla.