1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Waterloossa taistellaan taas – 200 vuotta Euroopan kohtalon päivästä

Waterloossa Napoleonin vastainen liittouma nujersi hänen joukkonsa. Nyt päivää juhlitaan historiallisena käännekohtana koko Euroopan historiassa ja aikalaisasuihin pukeutuneet harrastajat ottavat yhteen aidoilla taistelupaikoilla.

Waterloon taistelukentällä 17.6.2015 paljastettu patsas on omistettu kaikille Napoleonin sodissa kaatuneille briteille. Kuva: Emmanuel Dunand / EPA

Napoleonin vastaisen viimeisen taistelun voittajamaat juhlivat 200 vuoden takaista voittoa näyttävästi Waterloossa Belgiassa. Ne ovat ottaneet ilon irti brittien, hollantilais-belgialaisten ja preussilaisten muodostaman liittouman voitosta kesäkuun 18. päivänä vuonna 1815.

Ranska sen sijaan olisi Waterloon taistelusta mieluiten hiljaa. Jo keväällä Ranska harmistui perin pohjin Belgialle ja syytti sen rikkovan eurooppalaista yhteishenkeä, kun se aikoi julkaista Waterloosta juhlakolikon. Voittajamaista paikalla on kuninkaallisia, Ranskan edustamisen hoitaa suurlähettiläs. 

Taistelussa sinänsä ei ole aihetta iloon, sillä päivä on yksi ihmiskunnan sotahistorian verisimmistä. Kymmeniä tuhansia sotilaita kuoli taistelussa, joka riehui aamupäivästä iltaan. Henkensä menetti neljännes kaikista taisteluun osallistuneista.

Englannin kruununprinssi Charles paljasti keskiviikkona muistomerkin brittisotilaille, sekä Waterloossa että koko sodassa kaatuneille. Patsas seisoo Hougoumontin maatilan alueella, jossa Wellingtonin herttuan johtamat britit saivat suljettua tärkeän portin Napoleonin joukoilta ja käänsivät sillä taistelun kulun.  

Wellingtonin nykyinen herttua iski Hougoumontissa kättä Napoleon suvun päämiehen kanssa sen merkiksi, että menneet ovat menneitä. Seurueessa olivat mukana myös Belgian prinsessa Astrid ja prinssi Charlesin puoliso, Cornwallin herttuatar Camilla, jonka isoisoisoisoisä taisteli Waterloossa.

Maanantaina Belgian kuningaspari isännöi kutsuvieraiden suurta juhlatilaisuutta. Vieraiden joukko kasvaa runsaaksi tämän viikonlopun aikana, kun historiaa herätetään henkiin taistelunäytöksillä (siirryt toiseen palveluun) ja muulla ohjelmalla, muun muassa suurella tulishow'lla.

Torstai-iltana alkavissa näytöksissä noin viisi tuhatta Waterloon taistelun aikaisiin asuihin pukeutunutta sotahistorian harrastajaa satoine ratsuineen ottaa yhteen Hougoumontissa ja muilla taistelukentillä. Kuvagalleriassamme on tunnellmia sotaharjoituksista.