Pesäpalloa, englantia ja joukkohalauksia – hyväntekijän arkea Kambodžassa

Gunvor Sarelin-Sjöblom törmäsi viisi vuotta sitten Kambodžassa mieheen, joka epäili naisseurueen olevan eksyksissä. Paljastui, että tämä amerikkalainen mies oli perustanut koulun hyvittääkseen Vietnamin sodan tapahtumia. Tämän sattuman kautta Gunvor päätyi pariksi kuukaudeksi koululle opettajaksi.

ilmiöt
Koululaiset pelaavat pesäpalloa.
Koululaiset pelaavat pesäpalloa.Gunvor Sarelin-Sjöblom

Viisi vuotta sitten Gunvor Sarelin-Sjöblom oli naistenpankin matkassa Kambodžassa. Tuolla matkalla kymmenhenkistä suomalaisnaisten joukkoa lähestyi vanhempi mies, joka epäili heidän olevan ekyksissä. Mies oli amerikkalainen Hans Eide, joka kutsui heidät tutustumaan perustamaansa kouluun The Cambodia Academy Mongkol Borein alueella.

Koulun perustaminen juontaa Hans Eiden ajatuksiin Vietnamin sodan ajasta. Hän oli pahoillaan siitä, millaisia kärsimyksiä sota aiheutti Kambodžalle ja päätti, että jos voi jossain vaiheessa jotenkin hyvittää tapahtunutta, hän tekee sen.

Pietarsaarelainen Gunvor Sarelin-Sjöblom oli tässä koulussa kevättalvella hyväntekeväisyystyössä. Hän opetti pääasiassa englannin kieltä, mutta teki myös pesäpalloa ja kuvataideopetusta tunnetuksi. Koulu oli tarkoitettu köyhille lapsille.

Koulu keskellä köyhää maaseutua

Koulu on rakennettu vuonna 2004 keskelle maaseutua ja riisipeltoja. Tänään siellä on yhdeksän luokka-astetta, noin 35 oppilasta luokassa ja koko koulussa yhteensä 350 oppilasta. Koulupäivä kestää klo 7:stä 14.30:een.

Gunvor Sarelin-Sjöblom kambodžalaiskoulun kyltin edessä.
Gunvor Sarelin-Sjöblomin kokoelmat

– Suomalaisilla lapsilla ja perheillä on kaikkea, on saksia, lusikoita… Näiden lasten kodit ovat hökkeleitä, joissa ei ole mitään, kertoo Sarelin-Sjöblom.

Koulu on siitä erikoinen, että oppilaat kutsutaan kouluun sellaisista perheistä, joissa lapset eivät käy koulua. Koulupakkoa ei ole, joten monet ovat taloudellisista syistä töissä eivätkä koulussa. Koulu kustantaa lasten pakolliset koulu-univormut, kuljetukset, opetuksen, opetusmateriaalin, aamiaisen ja lounaan. Koululla on myös sponsorivaroin rakennettu tietokoneluokka.

Kiitosta on vaikea saada edes loppumaan.

Taiteilija Gunvor Sarelin-Sjöblom

Koulunkäyntiin saadaan varoja esimerkiksi kummioppilastoiminnan kautta. Sarelin-Sjöblomillakin on koulusta kummioppilas, jota hän tukee kuukausittain.

Kiitosta riittää

Englannin kielen taito on arvostettua. Se tarjoaa köyhällekin mahdollisuuden päästä eteenpäin, uskoo Sarelin-Sjöblom. Tämä näkyy opettajan arvostuksessa.

– Kiitosta on vaikea saada edes loppumaan, sillä jokaisen tunnin jälkeen, varsinkin pienimpien luokassa, lapset ryntäsivät ympärille, halasivat ja pitivät kiinni. Välillä oli ympärillä jopa kolmekymmentä lasta, jotka eivät tahtoneet päästää välitunnille. Siinä tunsi, miten kiitollisia he olivat siitä, että joku välittää ja tulee opettamaan englantia.

Pesäpalloa välitunneille

Välituntisin pojat menivät pelaamaan jalkapalloa riisipellolle ja tytöt hyppivät kuminauhoilla. Vaikeuksia tytöillä oli kuitenkin koulupuvun helmojen kanssa. Tästä Gunvor Sarelin-Sjöblom keksi, että pesäpallo yhdistäisi tyttöjä ja poikia samaan peliin. Silloin ei myöskään tarvitse hyppiä samoin helmojen kanssa.

Hän löysi metallisen baseball-mailan ja palloja urheiluliikkeestä. Sitten opittiin teoriat luokassa ja pelatiin pihalla. Sarelin-Sjöblom opetti pesäpalloa neljälle luokalle ja jätti opettajille kirjalliset ohjeet, että osaavat jatkaa.

Gunvor Sarelin-Sjöblom on myös taiteilija, joten hän innostutti kokoamaan lahjakkaista oppilaista taideluokan. Sille hän opetti muun muassa vesivärimaalausta.

Kerran olin ilman vettä jopa kahdeksan päivää.

Taiteilija Gunvor Sarelin-Sjöblom

Karut olosuhteet vaikeuttivat elämää

Sekä veden että sähkön jakelussa oli ongelmia. Sarelin-Sjöblom heräsi joka yö kahden maissa hiessä, kun sähköt katkaistiin aina öisin.

– Kerran olin ilman vettä jopa kahdeksan päivää. Peseytyminen ja pyykkien pesu olivat aikamoisia ongelmia. Vesi, mitä tuli yhdestä lammikosta, oli niin likaista, että siellä melkein ui pieniä otuksia. Pullotettua vettä kului runsaasti, sillä päivisin oli lämpöä ainakin 38 astetta.