"Kestää sääolosuhteita ja teinejä" – taideteokseen saa maalata graffiteja luvan kanssa

Graffitimaalauksia pidetään usein ilkivaltana, mutta oululaistaiteilija Joonas Mikolan teoksessa niistä tulee taidetta. Teoksen sisälle voi myös istuttaa siemeniä.

kuvataide
Taiteilija Joonas Mikola istuu teräslieriön edessä, johon on maalattu graffiteja.
Nadja Mikkonen / Yle

Oulun Hollihaan puistoon on pystytetty vaikuttava teräslieriö, joka on halkaisijaltaan lähes viisi metriä. Kyseinen ympäristötaideteos maalattiin graffiteilla jo teoksen avaamisiltana, mikä on hyvä asia.

Taiteilija Joonas Mikolan teos "Isolaatio" on vapaa graffitiseinä, johon toivotaankin runsaasti erilaisia maalauksia. Oulun graffitipiirejä nähnyt Mikola halusi luoda teoksen, jossa yleisö voi vaikuttaa sen ulkonäköön.

Teokseen voi maalata siis mitä haluaa, hyvän maun rajoissa.

– Jos jotain hakaristejä alkaa tulla, ne maalataan yli. Mutta en ole rajannut mitenkään, mitä tähän saa maalata. Omaa järkeä saa käyttää, Mikola sanoo.

Teoksen nimi viittaa Mikolan taiteelle tyypilliseen luonnonläheisyyteen. Isolaatio tarkoittaa maantieteellistä eristäytymistä.

Jos jotain hakaristejä alkaa tulla, ne maalataan yli.

Joonas Mikola

– Minä olen nyt eristänyt tänne puistoon pienen palan, toteaa Mikola.

Luonto saa villiintyä lieriön sisällä

Teoksen sisäosan on tarkoitus pysyä koskemattomana. Mikola haluaa, että luonto saa ottaa vallan teoksen sisällä. Teräslieriön seinämään on tehty reikä, ja sisään kurkistamalla selviää, että maassa lieriön suojissa on multaa ja siemeniä.

– On tosi vaikea ennustaa, mitä siellä tulee kasvamaan ja mikä siellä tulee menestymään. Sisäpuoli on aika lämmin, kun sinne eivät tuulet pääse vaikuttamaan ja aurinko paistaa ihan hyvin, Mikola sanoo.

Mikolan mielestä tämä on osa teoksen viehätystä.

– Voi käydä tutkimassa kuukausien ja vuosien saatossa, mitä siellä sitten on, hän kertoo.

Ikuinen teos, johon syntyi Monet'n maalaus

Suomen Kulttuurirahaston Pohjavirta-hanke tilasi teoksen Mikolalta. Teräslieriö on nyt pysyvä osa Hollihaan puistoa.

Marko Anttila maalaa graffititaidetta teräslieriön seinämään.
Marko Anttila innostui heti tekemään graffitiversion Monet'n maalauksesta.Nadja Mikkonen / Yle

Vaikka graffiteja saa teokseen vapaasti maalata ja siemeniäkin teoksen sisälle heitellä, Mikola on varautunut teoksen suojaamiseen.

– Tämän pitäisi olla sellainen minimalistinen teos, että se kestää sääolosuhteita ja teinejä, Mikola toteaa.

Mikola arvelee, että teos maalataan umpeen jo lähipäivinä. Sana kiirii nopeasti, sillä ensimmäiset graffitin tekijät ilmaantuivat jo teoksen julkistamiseen keskiviikkoiltana. Mikolan mielestä se osoittaa, että teokselle oli tarvetta.

Yksi teokseen jo maalanneista on Marko Anttila, joka pyöräili lieriön ohi julkaisutilaisuuden aikana ja pisti tilanteen merkille. – Selvisi, että tähän voi tulla maalaamaan. Kävi äkkiä kotoa hakemassa maalit. Minulla oli vanhasta Monet'n taulusta tusseilla sanomalehteen tehty, todella karkea luonnos, Anttila kertoo.

– Otin mukaan sen ja maalit, mitä nyt sattui olemaan, ja tulin sitten maalaamaan tähän.

Maalaus valmistui reilussa viidessä tunnissa, ja on nyt ihailtavana osana Isolaatio-teosta. Ainakin siihen asti, kunnes teoksen päälle maalataan uusia graffiteja.