Hyppää sisältöön

Shakki ei katso ikää eikä kansallisuutta

Strateginen lautapeli shakki on vanha, mutta edelleen varsin hyvin voiva peli. Shakin harrastajamäärää on mahdoton arvioida, mutta aktiivisia kilpailuissa käyviä pelaajia on Suomessa noin 1500. Shakkikerhojen peli-illoissa nuoret ja vanhat pelaavat keskenään eikä yhteistä kieltäkään välttämättä tarvita.

Shakki-illassa sukupolvet kohtaavat Kuva: Anne Tastula / Yle

Shakin perussäännöt oppii harrastajien mukaan yhdessä illassa, mutta lajiin syventymiseen voi käyttää määrättömästi aikaa. Kirjoista voi tutkia vanhoja pelejä ja miettiä, mitä mestarit ovat tehneet hyvin tai huonosti.

– Shakkikirjallisuutta meillä on metrikaupalla hyllyissä, Vaasan shakkiseuran sihteeri Grels Linqvist kertoo ja esittelee puheenjohtaja Jarmo Peltomäen kanssa muutamaa lähes tuhannen sivun teosta.

Vaasan shakkiseura on perustettu 1940-luvulla ja se on tälläkin hetkellä alueen ykkösseura. Alkamaisillaan olevaan Vaasan mestaruuden neljänteen uusintaotteluun puheenjohtaja Peltomäki on valmistautunut tutkimalla shakkitietokannasta vastustajan pelityyliä noin sadasta pelistä.

– Tiedän nyt, miten hän ajattelee tietyissä tilanteissa ja olen valmistellut niin sanotun maroczy bind -avauksen eräällä muunnelmalla. Tiedän, että vastustajani ei ole siihen tutustunut ja toivon sillä tavalla saavani etulyöntiasemaa avauksessa, Peltomäki paljastaa.

Kahvia pelin aikana luultavasti kuluu, sillä ohjeellinen peliaika on noin neljä tuntia. Vessaan pelin aikana ei sovi mennä kännykän kanssa siinä mahdollisesti olevan shakkiohjelman vuoksi.

Konepelistä puuttuu henkinen paine

Shakin alkuperästä ei ole päästy yksimielisyyteen. Yleisimmin lautapelin kotimaana pidetään Intiaa tai Persiaa. Eurooppaan shakki tuli 700-800-luvuilla. Shakissa ei aina nykyään tarvitse ihmistä vastustajaksi, sillä pelistä on kehitetty lukemattomia tietokoneohjelmia.

– Minä en koskaan pelaa tietokonetta vastaan. Tietokone on niin vahva, että sille pärjäämiseen ei ole mitään mahdollisuuksia. Tietysti, jos haluaa harjoitella johonkin tiettyyn turnaukseen, niin silloin siitä voisi olla hyötyä, sanoo Grels Linqvist.

Konetta tai ihmistä vastaan pelatessa eron tekee henkinen paine.

– Peli-illassa mukaan tulee henkinen jännitys. Kun joudut pelaamaan sitä kaveria vastaan, niin ei voi hävitä, Peltomäki sanoo.

– Ja voi olla historiaakin takana, että olisi iljettävää hävitä juuri häntä vastaan, Linqvist nauraa.

Vaikka seuran peli-illat ovat leppoisia, kaikki pelaavat miesten mukaan tosissaan. 

Nuori ihme kansalliselle huipulle

Vaasan Shakkiseurasssa on tuoreita suomenmestaruustasolla menestyneitä pelaajia.

Neljäkymmentä vuotta pelannut Grels Linqvist voitti kesäkuussa pronssia SM-kisojen veteraanisarjassa. Hän on lähdössä Slovakiaan edustamaan Suomea vammaisten MM-kilpailuissa.

Seurasta löytyy nuoremmankin polven onnistuja. Benjamin Helander aloitti shakinpeluun noin vuosi sitten ja voitti jo tänä vuonna SM-pronssia alle 16-vuotiaiden sarjassa.

– Viime kesänä pelailin isän kanssa ja sen jälkeen menin koittamaan nettiin. Isän yksi tuttu kävi täällä seurassa pelailemassa, niin siitä se lähti, Helander kertaa uransa alkua.

– Harjoittelen aika paljon, joka päivä ainakin kaksi tuntia. Kotona pelaan netissä ja kerholla kaksi kertaa viikossa ihmisiä vastaan.

Grels Linqvist pitää Benjamin Helanderin menestystä poikkeuksellisena.

– Vain joka kahdeskymmenes vuosi tapahtuu tällainen ihme, hän kuvailee Helanderin nopeaa huipulle siirtymistä.  

Sukupolvet ja kansallisuudet samalla laudalla

Vaikka Helander on yksi nuorimmista Vaasan Shakkikerhon pelaajista, hän ei suinkaan ole nuorin. Shakkikerhoon kuuluvan Jere Laukkasen 4-vuotias Nuutti aloitti shakkinappuloiden siirtelyn jo varhain.

– Kaksivuotiaana Nuutti osasi jo laittaa nappulat laudalle oikeille paikoilleen ja nykyään käymme peli-illoissa noin kerran viikossa, Laukkanen kertoo.

Ikäskaala shakkikerhossa on laaja. Nuutilla on haastatteluhetkellä peli kesken reilut 50 vuotta vanhempaa vastustajaa vastaan.

– Meillä käy myös jonkin verran maahanmuuttajia pelaamassa. Shakki on kansainvälinen peli, joten ei ole väliä mistä olet lähtöisin. Yhteistä kieltäkään ei välttämättä tarvitse, Jarmo Peltomäki summaa.

.
.