1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Torikauppa käy nihkeästi viileässä säässä

Viileä alkukesä ja kasvukauden hidas käynnistyminen ovat vaikuttaneet myös torimyyntiin. Torikauppa on käynnistynyt tavallista nihkeämmin ja vasta juhannus on hieman vilkastuttanut myyntiä. Tähän saakka myyjät ovat saaneet enemmänkin keskittyä lämpimänä pysyttelemiseen.

ilmiöt
Torikauppa käy juhannuksen alla Seinäjoen torilla. Muuten alkukesä on ollut vielä hiljainen.
Torikauppa käy juhannuksen alla. Muuten alkukesä on ollut vielä hiljainen. Elina Niemistö / Yle

Viileä alkukesä on haitannut torimyyntiä. Viileälle, tuuliselle ja sateiselle torille ovat asiakkaat löytäneet vasta hiljakseen.

– Eivät ole asiakkaat vielä oikein osanneet tulla. Aurinkoa tarvittaisiin, sanoo Seinäjoen torilla Laihian poikien kojulla myyvä Anne Saloniemi.

Saman toteaa viereiseltä kojulta Markku Honkaranta, joka kauppaa karvialaisen Matti Alvarin vihannesmyynnin tuotteita.

– Kyllä sää on suurin asia, joka vaikuttaa torikulttuuriin. Markettiin pääsee autolla suoraan ovelle ja lämpimään, täällä pitää olla pukeissa. Toppatakkia on saanut pitää joka päivä, sanoo Honkaranta.

Torikauppiaat ovatkin saaneet tehdä töitä alkukesällä pysyäkseen lämpiminä.

– Kylmää on ollut ja tuullut avoimella torilla teltankin alla. On tarvittu untuvatakkia ja toppahousuja, pipoja ja hanskoja. Vaatepussi on aina mukana, tietää Anne Saloniemi kymmenen vuoden kokemuksella.

Avomaa ei ole kasvattanut

Yhtä nihkeästi kuin torikauppa, on vauhtiin lähtenyt torilla myytävien tuotteiden kasvukausi. Useimmiten juhannusviikolla torilla jo myydään ensimmäisiä avomaan mansikoita ja erityisesti uutta perunaa. Kyllä nytkin mansikkaa ja perunaa saa, mutta melkein kaikki on vielä kasvihuoneissa tuotettua. Varhaisperunaa kauppiaat saavat avomaalta vasta pieniä määriä.

– Jos otettaisiin pöydästä pois kasvihuonetavara, niin ei jäisi kun peruna ja leivät, kuvailee Markku Honkaranta.

Hän arvioi, että esimerkiksi avomaan mansikkaa saadaan myyntiin laatikkokaupalla vasta kesä-heinäkuun vaihteeseessa.

– Peruna saatiin varhain keväällä maahan, mutta mikään ei nouse näin viileällä, lisää Honkaranta.

Perunat torilta juhannuspöytään

Juhannusherkut saa silti haettua torilta, kuten muinakin vuosina. On mansikkaa, kirsikkaa, perunaa, porkkanaa, sipulia, kukkakaalta, kurkkua, tomaattia, raparperia. Kasvikset ovat kotimaisia, eivätkä missään tapauksessa huonoja, vaikka ovatkin kasvihuoneessa kasvaneita.

– Ei se juuri makuun vaikuta. Mansikka on hieman makeampaa avomaalta, mutta on se yllättävän hyvänmakuista nytkin, vakuuttaa Honkaranta.

Juhannuksen alla myynti on torilla vilkastunut.

– Peruna on se ykkönen, mitä haetaan juhannukseksi. Muita heputtehia sitten lisäksi, sanoo Markku Honkaranta.

Lue seuraavaksi