1. yle.fi
  2. Uutiset

PVO ottaa kaksi hiilivoimalaa pois käytöstä: "Uhka energian huoltovarmuudelle"

Pohjolan Voima ottaa Porin Tahkoluodon ja Kristiinankaupungin voimalaitokset kannattamattomina pois markkinoilta. Ne laitetaan yhtiön mukaan pitkäaikaiseen säilöntään.

talous
Tahkoluodon kivihiilivoimalaitos.
Tahkoluodon kivihiilivoimalaitos.Mari Itkonen / Yle

Pohjolan Voima ottaa Porin Tahkoluodossa ja Kristiinankaupungissa sijaitsevat hiililauhdevoimalaitoksensa pois markkinoilta. Ne laitetaan PVO-Lämpövoiman mukaan pitkäaikaiseen säilöntään.

PVO sanoo, että markkinoilta poistuu nyt 500 megawattia sähköntuotantotehoa, joka on ollut käytössä erityisesti talven kulutushuippujen aikaan.

Voimalaitoksissa on ollut töissä 68 PVO:n omaa työntekijää ja lisäksi noin 60 alihankkijoiden ja yhteistyökumppanien työntekijää. Laitosten alasajon henkilöstövaikutukset selviävät yhtiön mukaan myöhemmin.

PVO vaatii valtiolta toimia

PVO kritisoi voimakkaasti valtiota siitä, että yhtiö joutuu ajamaan alas energiantuotantoa. Sen mukaan nyt vaarannetaan Suomen energiaturvallisuus.

Tuettu tuulivoima on rapauttanut sähkön hinnan pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.

PVO-Lämpövoiman toimitusjohtaja Petri Hurri

–Tuettu tuulivoima on rapauttanut sähkön hinnan pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ja vienyt vain ajoittain käytettävältä, sähkön saannin turvaavalta tuotannolta kannattavuuden. Kannattavuutta on heikentänyt myös talouden taantuman aiheuttama kulutuksen vähentyminen, PVO-Lämpövoiman toimitusjohtaja Petri Hurri sanoo.

Hurrin mukaan Porin ja Kristiinankaupungin voimalaitokset ovat jo pitkään olleet kannattamattomia. PVO vaatii valtiota toimimaan, jotta Suomella olisi jatkossakin reservivoimalaitoksia poikkeustilanteiden varalle.

Lue seuraavaksi