Vanhan kansan sääprofeetta: "Helteet länsirannikolle heinäkuussa"

Itseoppinut sääprofeetta Pentti Sjöblom lohduttaa kylmässä sateessa värjöttelevää kansaa. Ennusmerkkien mukaan heinäkuussa helpottaa ja lämpenee.

Kotimaa
sääprofeetta Pentti Sjöblom katselee kalenteria takapihallaan
Porilainen Pentti Sjöblom tarkkailee taivaan lisäksi kalenteria ja kasveja ennustaessaan säätä.Katja Halinen / Yle

Lämpimän ja aikaisen alkukevään jälkeen ihmiset ovat värjötelleet odotellessaan lämpimiä kevät ja kesäkelejä. Porin Pihlavassa asuvalle vanhan kansan sääprofeetta Pentti Sjöblomille viileys ei ole tullut täytenä yllätyksenä.

– Touko-kesäkuun ennusteeni on osunut aika hyvin. Sen tiesi talven perusteella, joka oli hyvin epävakainen ja surkean leuto. Yleensä kaksi vuotta peräkkäin menee suht koht samalla kaavalla, joten jo viime vuodesta sitä pystyi ennakoimaan, Sjöblom sanoo.

Tämän kesän sääoikutkin ovat kolminkertaiselle itseoppineiden sääprofeettojen suomenmestarille jo selvillä.

– Heinäkuu näyttäisi alkupuoleltaan olevan vielä epävakaata, mutta huomattavasti lämpimämpää. Jazzviikolla kuun puolivälissä on jo selvästi lämpimämpää mutta sitten ropsahtaa roimasti vettä. Heinäkuun kahdelle viimeiselle viikolla lykkää hellettä, se on ihan selvä.

Kuin palapeliä kasaisi

Etana, etana näytä sarves. Onko huomenna pouta? Tunnettu värssy ei kuulu Pentti Sjöblomin työkaluihin.

– En minä niitä etanoista enkä muistakaan eläimistä ennusta. Minulla perustuu kaikki siihen, että olen pitkään pitänyt sääpäiväkirjaa. Sen seuraksi tarkkailen luonnossa esimerkiksi milloin leskenlehdet kukkivat ja lehdet puhkeavat pihlajaan.

Sääennustus syntyy siis monen tekijän yhtälöstä ja kesän ennustamiseen voi mennä pidempikin tovi.

– Kyllä se on vähän niinkuin palapeliä kokoisi. Jos jotain keskiarvoja yrittääkään tehdä, niin se menee takuuvarmasti pieleen. Keskiarvot eivät ikinä toimi sääjutuissa.