Kaisa-Mari nousee juhannusaattona Linnanmäen lavalle laulamaan ja nauttimaan tunnelmasta

Laulaja Kaisa-Mari Ruokolaisen juhannustraditioihin kuuluu esiintyä Helsingin Linnanmäellä. Perjantaina illansuussa hän nousee lavalle yhdessä Foxpop-orkesterin kanssa. Kaupunkiin jäävistä monet kokoontuvat juuri Linnanmäelle.

viihde
Kaisa-Mari huivin kanssa kesätuulessa
Kaisa-Mari Ruokolainen oli mukana Tenavatähti-kisassa, jota juonsi Seppo Hovi.Magnum Live Oy

Riihimäellä asuvan laulajan Kaisa-Mari Ruokolaisen juhannusperinteenä on jo useampana vuonna ollut esiintyä Foxpop-orkesterin kanssa Helsingin Linnanmäen juhannusillassa.

Huvipuistossa on laulajan mukaan juhannuksena aivan omanlaisensa tunnelma.

– Ihan mahtavaa väkeä! Helsinkiin juhannukseksi jäävät kokoontuvat usein Linnanmäelle. Sieltä löytyy lapsia ja aikuisia sekä vanhempaa väkeä.

Alkukesästä laulajalta ilmestyi odotettu pitkäsoitto Helmiä. Se sisältää monia radioissa soineita lauluja, joilla Kaisa-Mari on päässyt ääneen esimerkiksi Radio Suomen taajuuksilla.

Ura lähti Tenavatähti-kisasta

Kaisa-Mari Ruokolainen on yksi niistä laulavista lapsista, joka 90-luvun alussa osallistui nyttemmin kulttimaineeseen nousseeseen Tenavatähti-laulukilpailuun.

Ajasta on jäänyt Kaisa-Marille hyviä muistoja. Teininäkään ei ärsyttänyt, jos joku nimitti tenavatähdeksi.

Kaisa-Mari Ruokolainen rantakoivujen katveessa.
Kaisa-Mari Ruokalainen odottaa jo juhannusiltaa.Mikko Moilanen / Yle

– Se oli jännittävää aikaa. Ihan lämpimiä muistoja, mutta silloin jännitti kyllä erityisesti puhuminen, laulaminen ei niinkään, nauraa Kaisa-Mari.

Tenavatähti-kisaa juonsi televisiossa Seppo Hovi. Hänen takiaan ei pieni Kaisa-Mari jännittänyt, mutta itse tilanne televisiossa tuntui erikoiselta.

– Ehkä se, kun ei tiennyt, että mitä kysytään. Ei voinut valmistautua, muistelee laulaja lapsitähtikokemuksiaan vuodelta 1994.

Melodia kantaa musiikkia

Kaisa-Mari Ruokolainen esitti Tenavatähti-kilpailussa aikoinaan Pirkko Mannolan iskelmän Maailman paras levy. Aikuistuneen laulajan musiikkityyli on pysynyt samanlaisena. Melodisuus on valttia.

– Edelleenkin voin allekirjoittaa tämän kappalevalinnan ja edelleenkin voin sitä keikoilla laulaa. Melodisuus ei ole nykypäivän musiikissa mikään itsestäänselvyys ja se on yksi kantava asia, mikä itseäni kiinnostaa, kertoo Kaisa-Mari Ruokolainen omasta musiikkilinjastaan.

Tanssilavalla esiintyjä pääsee lähelle yleisöä

Laulaja näkee lavalta selkeästi sen, minkälaista nykyajan tanssikansa on.

– Tanssijat ovat nykyään taitavia tanssijoita. Iloisia ihmisiä ja myös hyvin analyyttisiä ja tarkasti kuuntelevia ihmisiä. He tuovat työhön täyttymyksen, koska yleisö huomaa musiikistani mietittyjä yksityiskohtia, Kaisa-Mari Ruokolainen paljastaa.

Kaisa-Mari pitää tärkeänä, että tanssijoille soitettava musiikki on tanssittavaa ja elävää musiikkia eikä vain soitettuja kappaleita peräjälkeen. Se on myös hänen valttinsa. Yleisö tietää, mitä saa.

– Tanssilavalla pääsee aika lähelle yleisöä, koska he ovat niin aistit avoimina siinä, mietti Kaisa-Mari.

Silloin tällöin kuulee puhetta nykyajan tanssilavojen elitismistä. Siitä, että tavallisella liikuntatunnin tanssitaidolla jää seinäruusuksi.

– Tietenkin tanssilavoille pitää uskaltaa tulla. Se on kaikille avoin paikka ja se on sitten vain kiinni siitä, miten siellä uskaltaa heittäytyä, kannustaa laulaja.

Toki lavaväen joukossa voi tulla orpo olo, jos tanssitaito ei ole hyppysissä.

– Voi olla sellainen olo, että mitä täällä teen. Varsinkin, kun siellä ei ole välttämättä mitään katsomopenkkejä lavan lähellä. Toisaalta on hyvä virittäytyä siihen tunnelmaan ja yrittää jollain tavoin olla ainakin avoin sille, että jos vaikka pääsisikin tanssimaan. Siellä on kyllä hyviä viejiä, Kaisa-Mari rohkaisee.