Paavi vetoaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi – Äiti maa huutaa meille

Paavi on tänään torstaina julkaissut ensyklikan, opillisen kiertokirjeen. Se on tarkoitettu maailman 1,2 miljardille katolilaiselle, mutta myös muille uskovaisille ja uskottomille.

Ulkomaat

Paavi Franciscus vetoaa ihmiskuntaan ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi, jotta maapallo ei tuhoutuisi. Paavi on tänään torstaina julkaissut ensyklikan, opillisen kiertokirjeen.

Paavi Franciscus keskittyy ensyklikassa ilmasto- ja ympäristöasioihin, ja sen tarkoituksena on kannustaa YK:n ilmastoneuvottelijoita, kunkin maan poliitikkoja ja kansalaisia toimintaa ympäristön puolesta.

Hän korostaa, että rikkaiden maiden pitää kantaa ensisijainen vastuu ilmastonmuutoksesta, sillä ne ovat aiheuttaneet sen, ja siksi niiden on myös ratkaistava se. Paavi syyttää etenkin fossiilia polttoaineita käyttävää teollisuutta ilmastonmuutoksesta.

Raamattuun ja aiempiin paaveihin ja piispoihin vedoten paavi kehottaa kaikkia uskovaisia ja uskottomia heräämään, jotta Jumalan luomus säästyisi tuleville sukupolville. Hänen mukaansa "sisaremme, äiti maa" on kriittisessä tilassa. Hän syyttää siitä ihmisten ahneutta ja itsetuhoista kiintymystä uuteen teknologiaan ja kehitykseen.

– Sisko huutaa meille, koska olemme tehneet hänelle pahaa, kun olemme käyttäneet ja väärinkäyttäneet Jumalan hänelle suomaa omaisuutta vastuuttomasti, paavi kirjoittaa eksyklikassaan.

Ympäristötieteilijät myönteisiä

Ympäristöaktivistit ja -tieteilijät uskovat, että paavin ensyklikalla voi olla perustavanlaatuinen vaikutus keskusteluun ilmastonmuutoksesta. Tieteilijät huomauttavat, että keskustelua on käyty lähinnä poliittisin, taloudellisin ja tieteellisin termein. Paavi tuo keskusteluun moraalisen näkökulman.

– Se ei ole enää pelkkää politiikkaa, tiedemies Veerabhadran Ramanathan merentutkimuslaitos Scrippsistä sanoo uutistoimisto AP:lle.

Hän huomauttaa, että ihmisten voi olla vaikea ymmärtää tiedettä, mutta he reagoivat moraalisiin ja eettisiin argumentteihin.

Yhdysvaltain hiiliteollisuus kielteinen

Yhdysvaltain hiiliteollisuus, ilmastoskeptikot ja republikaanipoliitikot ovat jo ehtineet ottaa etäisyyttä paavin kehotukseen estää ilmastonmuutos.

Brittlehti The Guardian on saanut haltuunsa sähköpostin, jonka on lähettänyt Yhdysvaltain toiseksi suurimman hiiliyhtiön Arch Coalin tunnettu lobbari Tom Altmayr.

Sähköpostissa todetaan, ettei paavi valitettavasti ymmärrä maailmassa kärsittävää energiapulaa, joka aiheuttaa köyhyyttä. Jos paavi oikeasti piittaisi sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, hän suosisi fossiilista energiaa, Altmeyr kirjoittaa.

Monet republikaanipolitiikot ovat ottaneet paavin ensyklikaan kannan, että he eivät ota kirkolta oppia ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa.

Lähteet: AFP, AP