1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Onko pakko viettää mökkijuhannusta?

Yle Etelä-Karjalan toimituksessa kyllästyttiin mökkijuhannuksen ihannointiin. Mikä mökkijuhannuksessa pännii? No ainakin perinteinen juhannussää, likaisuus ja Pertsa-setä.

Näkökulmat

Onks pakko juhannuksena mennä mökille, jossa ei ole juoksevaa vettä? Huussissa käyminen yöllä on epämiellyttävää. Tiskaaminen ei kiinnosta ketään.

Jo muutaman päivän mökilläolon jälkeen osaa arvostaa vesihanaa, kylmää vesijohtovettä sekä tiskikonetta.

anoppi grillaa sateessa
Onks pakko grillata sateessa?Yle

Mökillä on kaikesta siivoamisesta ja saunomisesta huolimatta aina vähän likainen olo. Johtuu varmaankin siivousvälineiden puutteesta ja yleisestä nöyhtäisyydestä, mutta mökilläolon jälkeen peseytyminen on ensimmäisenä mielessä.


Kylmä. Kalsea. Tarvitaan pipo. Eli täydellinen sää mökkiloman viettoon.

Nyt voi urakalla vaan keskittyä perheeseen. Pienessä tilassa. Tunnelmasta tulee tiivis, jopa lämmin. Ollaan palattu vanhaan agraariyhteiskuntaan keskikesän juhlan ajaksi.

Jopa känninen Pertsa-setä on mukana.

Pieneen tilaan ahtautuvat sukupolvet keskenään. Ahtautuupa sinne myös viina. Alkuinnostuksen aikan tunnelma on iloisen hyväksyvä.

Mutta viimeistään toisena päivänä, kun mökistä ei ole poistuminen ilman villapaitaa tai viinan tuomaa lämpöä, tunnelma alkaa käydä ahtaaksi.

Päässä kierii ajatus: "Miksi 30 neliön mökkiin pitää tulla jyrsimään makkaraa kolmen sukupolven voimin!"

Juhannuksena pitää nauttia ulkona olemisesta! Sateen vihmoessa mukavista ulkoleikeistä nautitaan koko suvun voimin. Jopa känninen Pertsa-setä on mukana. Aktiivisimmin. Sitten tilataankin ambulanssi.

Sitten riidellään.

Töihin voikin palata sairausloman siivittämänä, sillä vilustuminen on varmin mökkiolympialaisten palkinto.


Se ei riitä, että mennään mökille. Juhannus ei ole juhannus ilman mökkivieraita. Vieraat pelastavat mökkiläisen tavanomaiselta mökkiuupumukselta, Portaiden maalaus, huussin tyhjennys, haravointi ja katon korjaus taukoavat hetkeksi. Sen sijaan raaputetaan varhaisperunoita, pilkotaan salaattia, kannetaan olutta ja vielä kerran raaputetaan perunoita.

Mökin omistaja on vastuussa myös juhannussäästä, joten murhe perinteisistä juhannuskeleistä on kaksinkertainen. Kun mökkivieras astuu jalallaan tuuliseen pohjoisrantaan paljasjaloin ja sortseissaan, olet vastuussa myös vieraalle hiipivästä keuhkotaudista.

Jos mökkivieraita ei ole, lapset mököttävät. Viereiseltä tontilta kantautuu laulu ja haitarimusiikki, kun naapurin setä viihdyttää tusinaa kaupunkilaista, jotka lähtevät landelle kerran kesässä.


Entäs se jatkuva saunominen? Jotta jaksaa saunoa tunnin välein läpi yön, olisi mukavaa välillä ottaa aurinkoa ja ladata akkuja. Sateessa auringonotto on hiukan vilakkaa hommaa, mutta ehkäpä laiturilla tarkenee makoilla märkäpuku päällä. Eipähän ole paarmoja kiusaamassa.

Kun on maistanut yhtä tavanomaista grillimakkaraa, on maistanut niitä kaikkia. Siitäkin huolimatta liha-jauhopötkylöitä käristetään ulkogrillissä sateenvarjo olkapäällä keikkuen. Se tuttu hullunkiilto silmissä. "KUKA HALUAA MAKKARAA?"