1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Keksitkö juuri sinä nimet Suomen ensimmäiselle kattohaikarapoikueelle?

Suomen ensimmäisellä kattohaikaran pesällä käy kuhina. Emolinnut hoitavat kahta poikasta. Keksitkö sinä pokasille nimet?

Koski TL:n kunnassa pesivä kattohaikarapari. Kuva: Mikko Tamminen

Birdlife Suomi ja Yle Turku käynnistävät kilpailun Kosken kattohaikaraparin poikasten nimeämiseksi. Nimiä voi ehdottaa Birdlifen sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Haikaranpoikasten kuoriutuminen on historiallinen tapahtuma ja linnut ovat herättäneet valtavaa kiinnostusta.

– Tuhannet ihmiset ovat seuranneet poikasia jo ennen kuoriutumista. Poikaset ovat jo syntyessään julkkiksia. Tätä tapahtumaa on odotettu vuosikymmeniä. Lemmikeille on tapana antaa nimet, ja tässä on juuri siitä kyse, sanoo suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Kilpailu kestää kaksi viikkoa

Nimeä voi ehdottaa sunnuntaihin 12. heinäkuuta asti. Muistathan ehdottaa nimiä kaikille poikasille. Kaikkien nimikilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan palkinnoksi kiikari sekä kolme ääntelevää pehmokattohaikaraa.

Kilpailua varten koottu tuomaristo valitsee haikaroille annettavat nimet yleisöehdotusten perusteella.

Sitä pidetään vauvojen tuojana. Ajatellaan, että se tuo onnea.

Tero Toivanen

Raatiin kuuluvat luontotoimittaja Pirkka-Pekka Petelius, sanoittaja ja runoilija Sinikka Svärd, Yle Turun uutisjuontaja Aleksi Hakala sekä haikaranpesän rakentajat Jaakko Laakkio ja Lauri Laukkanen.

Haikarat nimetään rengastuksen yhteydessä. Haikaroiden perheonnea voi seurata haikarakamerasta (siirryt toiseen palveluun).

Kattohaikara on toivottu naapuri

Birdlifen mukaan Suomessa vierailee joka kevät kymmeniä tai satoja kattohaikaroita. Joitain pesimäyrityksiä on ollut aiemminkin.

Sitä pidetään vauvojen tuojana. Ajatellaan, että se tuo onnea.

Tero Toivanen

Yksi haikarapari yritti pesiä nykyisen Perniön alueella toukokuussa 2004. Lisäksi Pirkanmaalla on kahdesti havaittu soidintavia pareja. Kattohaikara on yleensä tervetullut naapuri.

– Se on iso, komea ja eksoottinen lintu. Sitä pidetään vauvojen tuojana. Ajatellaan, että se tuo onnea. Esimerkiksi Virossa ihmiset haluavat kattohaikaran kotiinsa pesimään.

Virossa pesii arviolta 4 000–5 000 kattohaikaraparia.

Juttua muokattu 2. heinäkuuta kello 13:15. Korjattu poikasten määrä. Yksi poikasista kuoli heinäkuun alussa.