TEM: Talvivaara-neuvottelut jatkuvat monella suunnalla

Hallitus ilmoitti eilen yli 110 miljoonan euron lisärahoituksesta Talvivaaran kaivostoiminnalle. Näin valtio yrittää houkutella mukaan myös yksityisiä sijoittajia.

Talvivaara
Kuusilammen avolouhos vesivarastona Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa maanantaina 15. kesäkuuta.
Kuusilammen avolouhos vesivarastona Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa maanantaina 15. kesäkuuta 2015. Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Valtio käy neuvotteluita Talvivaaran rahoittamisesta useiden eri tahojen kanssa, vahvistaa elinkeinoministeriössä työskentelevä teollisuusneuvos Janne Känkänen.

Valtion tiedetään vuosien varrella neuvotelleen Talvivaaran rahoittamisesta niin kaivosyhtiöiden, kaivossijoittajien kuin tavallisten finanssisijoittajien kanssa.

Neuvotteluista kertoi tänään ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

– Käymme keskusteluita useiden eri tahojen kanssa. Neuvottelujen tässä vaiheessa emme kuitenkaan voi kertoa tarkempia tietoja tai aikatauluja, Känkänen sanoo.

Hallitus ilmoitti eilen Talvivaaran kaivostoimintaan esitettävästä lisärahoituksesta. Lisärahoituksella valtio yrittää houkutella myös yksityisiä sijoittajia mukaan Talvivaaraan.

Eduskunta äänestää tiistaina 112 miljoonan euron lisärahoituksesta, joka käytetään valtion perustaman Terrafame Oy:n pääomittamiseen. Jos ja kun esitys menee läpi, Terrafamella on 209 miljoonaa euroa, jolla valtio voi käynnistää uudestaan kaivostoiminnan Talvivaarassa.

Monta lisäehtoa

Kaivostoiminnan aloittaminen vaatii kuitenkin vielä monen lisäehdon täyttymistä. Valtion on löydettävä kaivoksen pyörittämiseen operatiivinen kumppani, joka todennäköisesti on kaivoksen aiemmaksi pääomistajaksi kaavailtu brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors. Järjestely voi kertoa siitä, etteivät nyt neuvotteluissa mukana olevat uudet rahoittajat ole kaivosalan osaajia.

Kaivoksen toiminnalle välttämättömän purkuputken on myös saatava täytäntöönpanolupa Vaasan hallinto­-oikeudelta, joka käsittelee parhaillaan putkesta tehtyjä valituksia. Päätös asiasta tulee todennäköisesti heinäkuun alkuun mennessä.

Valtion on myös neuvoteltava uusi sopimus kaivostoimintojen ostamisesta Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä. Valtion on lisäksi sovittava yrityssaneerauksessa olevan emo­yhtiö Talvivaaran kanssa kalkkilaitoksen ja henkilökunnan siirtymisestä uuteen yhtiöön.

Valmis rakenne helpottaisi

– Uusien rahoittajien mukaan tuleminen saattaa olla helpompaa, kun perusrakenne on saatu kasaan, elinkeinoministeriön Janne Känkänen arvioi.

Jos kaivos halutaan käynnistää uudelleen, keskeiset omistus­- ja rahoitusjärjestelyt on saatava valmiiksi kesän loppuun mennessä. Näin siksi, että louhinta pitää pystyä aloittamaan ennen syksyä, jotta bioliuotuskasat saadaan toimimaan ennen talvipakkasia.