1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Liikennevirastoa eivät napapiirin kullerot ja hillat häiritse

Kohu Helsinki-Kotka välin luvattomista punaisista kivistä tien pientareella ei ole levinnyt Lappiin saakka. Vuosia Napapiirillä autoilevissa matkailijoissa ihastusta ja hämmästystä aiheuttaneet jättimäiset kullerot ja hillat ovat saaneet olla rauhassa.

liikenne
Kullero Napapiirillä
Meri Marjala / Yle

Rovaniemen napapiirille aina kesäisin ilmestyvät jättimäiset kullerot ja hillat eivät ole tiettävästi aiheuttaneet liikenteelle haittaa tai häiriötä ja Liikennevirasto ei ole niihin puuttunut, toisin kuin Helsinki-Kotka välillä.

Kulleroiden ja hillojen tarina on noin 15-vuoden takainen, jolloin silloisen Rovaniemen maalaiskunnan puutarhuri Kyllikki Jääskeläinen ja yhdyskuntateknisten palvelujen esimies Markku Paananen saivat ajatuksen somistaa napapiirin aluetta.

- Ei siinä keneltäkään lupia kyselty vaan teimme ne hillat ja kullerot maalaiskunnan töinä ja laitoimme paikoilleen kunnan maille Napapiirille, jo kymmenen vuotta eläkkeellä ollut Markku Paananen nauraa.

Paananen muistelee, että somistukset tuli vain näytettyä pikaisesti silloiselle kunnanjohtajalle Mauri Gardinille ennen niiden paikalleen laittoa.

Palkittu ympäristörakentaja

Kullerot ja hillat viedään talvisin varastoon ja tuodaan takaisin kesäksi, mutta hillat vasta hilla-aikaan. Hillat huomasi sittemmin myös hillakunta Ranua, joka osti osan jättihilloista itselleen somistamaan kuntakeskusta. Paananen luulee, että Ranua taitaa olla valmistanut niitä jälkeenpäin lisääkin.

Suomen kulttuurirahaston Lapin rahasto palkitsi Markku Paanasen vuonna 2006 ennakkoluulottomasta ympäristörakentamisen edistämisestä julkisella sektorilla.

Paanasen tiimin näkyvimpiä maamerkkejä napapiirin hillojen ja kulleroiden lisäksi ovat Rovaniemen Saarenkylän liikenneympyröiden tilataide sekä punaisen tuvan näköiset linja-autopysäkit, joita löytää ympäri Suomea.

Lue seuraavaksi