Germanwingsin lentoturmasta uusi esitutkinta Ranskassa – tapon mahdollisuutta selvitetään

Syyttäjän mukaan esitutkinnan avainkysymyksiä on selvittää potilaan yksityisyydensuojan ja lentoturvallisuuden välistä suhdetta, kun lentäjän henkinen tila on hauras.

Ulkomaat
Germanwing turmakoneen jäänteitä.
Yoan Valat / EPA

Ranskassa selvitetään, voiko ketään pitää laillisesti vastuussa taposta Germanwingsin lentoturman yhteydessä, ranskalainen syyttäjä kertoo. Kaikki 150 koneessa ollutta matkustajaa ja henkilökunnan jäsentä kuoli, kun koneen perämies ohjasi koneen vuorenrinteeseen Ranskan Alpeilla 24. maaliskuuta.

Syyttäjä Brice Robin kertoo, että syyttäjäviranomainen on käynnistänyt erillisen esitutkinnan taposta lentoturmaan liittyen. Tutkinnan tekee kolme tuomaria. Heillä on vapaat kädet tutkia ketä tahansa henkilöä ja mitä tahansa yhtiötä tai julkista laitosta Ranskassa, Saksassa ja muissa maissa.

Robin on aiemmin huomauttanut, että Ranskan laki ei mahdollista murhatutkimusta turmasta, koska tekijä on kuollut. Hän kertoi tuolloin myös aikovansa laajentaa tutkimuksia selvittääkseen, voidaanko ketään syyttää taposta lentoturmassa.

Lubitzilla oli ollut seitsemän lääkäriaikaa lentoturmaa edeltävän kuukauden aikana. Joidenkin Lubitzin tapaamien lääkäreiden mukaan tämä oli psykologisesti epävakaa, ja joidenkin mielestä hän ei ollut sovelias lentäjäksi. Saksassa lääkärit voivat saada vankeustuomion, mikäli he paljastavat tietoja potilaistaan ulkopuolisille. Tietoa voi kertoa vain, jos he epäilevät potilaan syyllistyvän vakavaan rikokseen tai aikovan vahingoittaa itseään.

Robinin mukaan esitutkinnan avainkysymyksiä on selvittää potilaan yksityisyydensuojan ja lentoturvallisuuden välistä suhdetta, kun lentäjän henkinen tila on hauras.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset