Fiskarsin vanha valimo herää henkiin vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen

Vanha valimo saa uuden elämän kulttuuritilana Fiskarsin kylässä Raaseporissa. Valimossa on aikanaan tehty muun muassa junanrattaita, uuninluukkuja sekä hautaristejä. Nyt valimoon on rakennettu katsomo ja esiintymislava lahjoitusvaroin ja talkoovoimin.

kulttuuri
Fiskarsin valimosta tulee kulttuuritila, joka palvelee aluksi kesäteatterinäyttämönä.
Yle

Fiskarsin vanhan valimon teollinen toiminta päättyi jo 60 vuotta sitten. Tila ehti olla vuosikymmenet tyhjillään ennen kuin se siirtyi yksityisomistukseen.

Viime vuodet entinen valimo on palvellut varastona, mutta tänä kesänä rakennukselle koittaa uusi aika kulttuuritilana. Paikallisen kyläteatterin toiminnanjohtaja Susanna Louneva iloitsee uudesta esiintymispaikasta.

– Henkilökohtaisesti mua kiehtoo se kun vanha tila saadaan uudestaan elämään. Se tunne, kun täältä löytää vanhaa esineistöä valimon ajalta ja saa herättää henkiin tällaisen rakennuksen, niin se tuntuu tosi hyvältä.

Tilaan on tulossa myös muita kulttuuritapahtumia jo tänä kesänä. Syksymmällä paikallinen museo järjestää rakennukseen opastettuja tutustumiskierroksia. Ympärivuotiseen käyttöön valimosta ei kuitenkaan ole, koska tilassa ei ole lämmitystä.

Kyläteatterin tukena kymmeniä ihmisiä, lavalla viisi

Fiskarsiin viime syksynä perustettu kyläteatteri avaa valimon kulttuurikäytön juhannuksen jälkeen ensiesityksellään Sakset, kivi, paperi.

– Fiskarsin ruukkilaiset ovat tosi innostuneita tästä paikasta. Kun tässä tilassa on aikanaan tehty tavaraa tarpeeseen niin se on hienoa, että nyt saadaan tämä jotenkin sopimaan nykyajan tarpeisiin. Fiskarsissa ei näyttämötaidetta ole vielä kovin paljon harrastettu, vaikka taiteiljoitahan täällä asuu paljon, esityksen tuottaja Hanna Lehtinen kuvailee.

Teatteriesitykseen on kerätty varoja sekä yrityksiltä että yksityisiltä. Lahjoittajina tai talkoolaisina teatterissa on mukana 50 henkilöä. Itse näytelmässä esiintyjiä on viisi.