1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Prometheus-leiri on vaihtoehto riparille

Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomilla Prometheus-aikuistumisleireillä pohditaan elämää eri kanteilta.

Prometheus-leirillä pohditaan syvällisiä aiheita. Kuva: Petra Ristola / Yle

Prometheus-aikuistumisleiri on vakiinnuttanut asemansa vaihtoehtona rippileirille. Protu-leireille osallistuu tänä vuonna noin 880 yläkouluikäistä nuorta.

Leirejä järjestetään eri puolilla Suomea. Viikon aikana leirillä keskustellaan erilaisista elämään liittyvistä asioista.

Katsoin, että tämä on avarampi kuin rippileiri.

Hilla Loimuneva

Taivassalon Prometheus-leirillä pohditaan sitä, miten ihmistä ei pidä arvioida ensinäkemän perusteella. Hilla Loimuneva Hausjärven Monnista halusi osallistua leirille.

– Katsoin, että tämä on avarampi kuin rippileiri. Ja että täällä puhutaan paljon enemmän sellaisista asioista, jotka kiinnostavat minua itseään. Ja että mä tapaisin täällä enemmän mun kaltaisia ihmisiä kuin rippileirillä.

Hilla Loimuneva on jopa yllättynyt, miten onnistunut leiri on ollut.

– Täällä keskustellaan paljon enemmän mitä mä olin ajatellut ja paljon syvällisemmistä aiheista.

Prometheus-leiriläiset keskustelevat. Kuva: Petra Ristola / Yle

Poliittiisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomalla viikon kestävällä leirillä pohditaan elämää eri kanteilta. Aiheet ovat melko syvällisiäkin, muttajokainen saa osallistua keskusteluun oman halunsa mukaan.

– Se on toisaalta vaikeaa miettiä tosi syvällisiä asioita, esimerkiksi miksi ihmiset ovat erilaisia. Ei niitä tule hirveästi joka päivä mietittyä ja täällä niitä joutuu miettimään joka päivä. Se on henkisesti vähän raskasta, sanoo ylöjärveläinen Terhi Tapio.

Oma protu oli niin ihana, jotenkin elämän paras viikko.

Minttu Virtanen

Neljännes protu-leirin käynyt kuuluu kirkkoon ja käy myös rippileirin. Ohjaajat ovat parikymppisiä vapaaehtoisia. Suurin osa ohjaajista on käynyt itse aikoinaan oman prometheus-aikuistumisleirinsä.

– Oma protu oli niin ihana, jotenkin elämän paras viikko. Halusin jotenkin sitä kokemusta välittää muillekin, sanoo Taivassalon leirillä vapaaehtoisena apuohjaajana toimiva Minttu Virtanen.

Leiriviikon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa koulutettu leiritiimi, johon kuuluu kaksi aikuista ohjaajaa sekä viisi aiemmin leirin käynyttä nuorta apuohjaajaa.

Prometheus-leirien järjestämisestä vastaa Prometheus-leirin tuki ry (siirryt toiseen palveluun). Leirejä on järjestetty vuodesta 1989.