Hyppää sisältöön

Kuntien työttömyyskustannukset nousivat reilusti

Valtio sälytti vuoden alusta kunnille enemmän rahoitusvastuuta pitkäaikaistyöttömistä.

Kuntien työmarkkinatukimaksut ovat nousseet huomattavasti vuoden alkupuolella.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa Lappeenranta on palauttanut alkuvuonna valtiolle noin puoli miljoonaa euroa kuukaudessa työmarkkinatukimaksuja. Tämä on noin 65 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on budjetoinut täksi vuodeksi noin 7,5 miljoonaa euroa työmarkkinatuen kuntaosuuksien maksuja. Tämä on noin puolet enemmän kuin viime vuonna. Tästä huolimatta budjetti on ylittynyt yli 100 000 eurolla.

Kustannusten nousu johtuu siitä, että vuoden alusta kuntien maksuosuutta pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta lisättiin. Nyt puolet maksusta räpsähtää kunnan maksettavaksi jo 300 työttömyyspäivän jälkeen, kun ennen kunta tuli maksumieheksi vasta 500 päivän jälkeen.

Uusien sääntöjen mukaan 1000 työttömyyspäivän jälkeen kunnan maksettavaksi tulee jo 70 prosenttia työmarkkinatuesta. 

Kunnat pyrkivät vähentämään kustannuksia

Työttömyyskustannusten nousu on lisännyt kuntien halukkuutta ohjata työttömiä mahdollisimman nopeasti erilaisten aktivointitoimien piiriin, jolloin kunnan ei tarvitse maksaa osuutta työmarkkinatuesta.

Tämä on kuitenkin osaltaan lisännyt TE-toimistojen työmäärää. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa työttömien kanavointi kuntouttavaan työtoimintaan on takunnut.

– Meillä olisi välillä ollut enemmänkin paikkoja tarjolla, kuin asiakkaita on ohjautunut näiden palvelujen piiriin, Eksoten perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen sanoo.

Eksotella on Etelä-Karjalassa Imatraa lukuunottamatta järjestelyvastuu kuntouttavasta työtoiminnasta.

TE-toimisto paineessa

Etelä-Karjalan kunnat ovat keskustelleet Kaakkois-Suomen TE-toimiston kanssa siitä, miten kuntien työttömät saataisiin nopeammin työllistetyksi tai erilaisten aktivointitoimien piiriin. Näin vähennettäisiin kustannuksia kunnille.

Ongelmana on kuitenkin se, että TE-toimistot työskentelevät jo nyt täydellä teholla.

– TE-toimiston resurssit ovat vähentyneet, joten muutoksessa on kova työ, palveluesimies Jaana Vainikka sanoo.

.
.