GPS-paikannukseen perustuva hälytysajoneuvojen vihreä aalto leviää ympäri maata

Esimerkiksi useat Itä-Suomen kaupungit ja Tampere ovat ottamassa käyttöönsä Oulussa kehitetyn uudenlaisen järjestelmän liikennevalojen ohjaamiseksi. Järjestelmän ansiosta hälytysajot häiritsevät aiempaa vähemmän muuta liikennettä.

Kotimaa
Paloautot liikennevaloissa.
Juuso Haarala

Tampereelle on tulossa uudenlainen, satelliittipaikannukseen perustuva järjestelmä hälytysajoneuvojen etuajo-oikeuden takaamiseksi liikennevaloissa. Tämän ja ensi vuoden aikana käyttöön otettavan järjestelmän avulla liikennevaloja pystytään ohjaamaan nykyistä monipuolisemmin. Insinöörit käyttävät vihreästä valosta ilmaisua etuus.

– Tämä järjestelmä toimii jokaisen risteyksen jokaisella tulosuunnalla automaattisesti ja katkaisee etuuden myös heti, kun hälytysajoneuvo tulee risteysalueelle, kertoo Oulun kaupungin liikenneinsinööri Jukka Talvi.

Aikaisemmat järjestelmät ovat perustuneet pääreitteihin yleensä paloasemalta poispäin. Suuri osa hälytysajosta on muilla reiteillä.

Liikennevalot palautuvat aiempaa nopeammin

Etuudet tulevat todelliseen tarpeeseen ja tarpeen mittaisina. Ongelmana on ollut se, että ne ovat olleet saman mittaisia, on siellä ollut sitten useampi paloauto tai yksi ambulanssi.

Jukka Talvi

Uuden järjestelmän ansiosta niin sanotut hälytysajoneuvojen pitkät vihreät myös häiritsevät aiempaa vähemmän muuta liikennettä.

– Etuudet tulevat todelliseen tarpeeseen ja tarpeen mittaisina. Ongelmana on ollut se, että niitä etuuksia ei ole kuitattu, vaan ne ovat olleet saman mittaisia, on siellä ollut sitten useampi paloauto tai yksi ambulanssi, Talvi sanoo.

Järjestelmää on kehitetty Oulussa lukuisten yritysten ja julkishallinnon yhteistyössä. Se perustuu avoimeen tuotemalliin. Oululaiset antavat ohjelmiston muille kaupungeille käytännössä ilmaiseksi. Järjestelmästä on aiesopimus Itä-Suomen kuuden kaupungin kanssa.

Uudet laitteet ajoneuvoihin ja liikennevaloihin

Tampereella järjestelmän toteuttaminen maksaa noin 120 000 euroa. Sekä ajoneuvoihin että liikennevaloihin pitää asentaa uusi laite.

Tampereen Vera tekee asennukset tämän ja ensi vuoden aikana. Maksajina ovat kaupunki, aluepelastuslaitos ja Pirkanmaan ELY-keskus. Lisäksi tulee muutama kymmenen tuhatta euroa suunnittelu- ja ohjelmointikuluja.