1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Donald Trump aloitti kampanjansa haukkumalla lähes kaikki

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttiehdokaskilpaan tiistaina ilmoittautunut miljardööri Donald Trump on ehtinyt suututtaa jo usean maan hallitukset kommenteillaan. Ehdokkuutensa julistamisen jälkeen hän on syyttänyt muun muassa kiinalaisia yhdysvaltalaisten töiden varastamisesta ja kutsunut meksikolaisia "huumekuriireiksi" ja "raiskaajiksi".

Kuva: Justin Lane / EPA

Tiistaina republikaanisen puolueen presidenttiehdokaskilpaan ilmoittautunut miljardööri Donald Trump on suututtanut jo useamman maan hallitukset puheillaan.

Tiistaina New Yorkissa kampanjansa avauspuheessa Trump kutsui meksikolaisia muun muassa raiskaajiksi.

– Milloin me voitamme Meksikon? He nauravat meille ja meidän tyhmyydellemme. Ja nyt he voittavat meidät taloudessa. Uskokaa minua, he eivät ole ystäviämme, mutta he voittavat meidät täysin taloudessa, Trump sanoi.

– Kun Meksiko lähettää tänne kansalaisiaan, he eivät lähetä parhaita voimiaan. He lähettävät ihmisiä, joilla on paljon ongelmia, ja sitten he tuovat ongelmat meidän keskuuteemme. He tuovat huumeita. He tuovat rikollisuutta. He ovat raiskaajia. Luulisin, että jotkut heistä ovat hyviä ihmisiä, mutta he eivät lähetä tänne parhaita yksilöitään. Eikä kyse ole vain Meksikosta, vaan sama koskee myös koko muutakin Latinalaista Amerikkaa ja ehkä myös Lähi-Itää, Trump jatkoi.

Trump myös lupasi rakentaa valtavan muurin Meksikon rajalle ja varmistaa, että Meksiko maksaa rakentamisen kulut.

"Tiedän, että puhe meni hyvin"

Meksikon ulkoministeri Jose Antonio Meade tuomitsi Trumpin puheet tuoreeltaan.

– Trump on poliitikko, joka ei ymmärrä todellisuutta. Toivomme, että vaalikampanja tuo esiin ehdokkaan, joka ymmärtää siirtolaisten arvon, eikä ehdokasta, jonka puheet heijastelevat vain tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja, Meade sanoi.

Meksikon sisäministeri Miguel Angel Osorio Chong kutsui Trumpin puhetta ennakkoluuloiseksi ja absurdiksi. Myös useat yhdysvaltalaiset meksikolaissiirtolaisten eturyhmät tuomitsivat puheen.

Trump kertoi myöhemmin uutistoimisto AP:lle, ettei hän kadu puheestaan mitään. Trumpin mukaan puheessa ei ollut mitään sellaista, mitä hän ei tarkoittaisi.

– Tiedän, että puhe meni hyvin, hän sanoi.

"Miten hemmetissä sitä miestä voisi äänestää?"

Samassa puheessa Trump loukkasi lähes kaikkia mahdollisia tahoja. Hän pilkkasi useita yhdysvaltalaisia poliitikkoja, mukaanlukien presidentti Obamaa. Hän myös epäili vastaehdokkaansa Jeb Bushin älykkyyttä.

– Häneltä kesti useita päiviä vastata yhteen kysymykseen Irakista. Ihmettelin, "Onko hän älykäs?". Hän on heikko siirtolaisuuskysymyksissä. Miten hemmetissä sitä miestä muka voisi äänestää, Trump sanoi Bushista.

Hän myös syytti useaan kertaan Meksikon lisäksi Kiinaa yhdysvaltalaisten työpaikkojen varastamisesta.

– Meksikolla on työpaikkamme, Kiinalla on työpaikkamme… En minä sano, että kiinalaiset ovat tyhmiä. Minä pidän Kiinasta, myin juuri jollekin kiinalaiselle asunnon 15 miljoonalla dollarilla, miten en voisi olla pitämättä heistä, Trump jatkoi.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja tyytyi toteamaan, että taloudellinen yhteistyö hyödyttää molempia maita ja huolimatta pienistä kahnauksista asiat sujuvat molemmilla puolilla.

Hyökkäys jatkui seuraavassa kampanjatilaisuudessa

Trump jatkoi hyökkäystään meksikolaisia vastaan seuraavassa kampanjatilaisuudessa keskiviikkona New Hampshiressa.

– Ford aikoo rakentaa 2,5 miljardin tehtaan Meksikoon. Miten se hyödyttää meitä? Ja kun he palkkaavat työntekijöitä, he eivät palkkaa yhdysvaltalaisia. He palkkaavat muita ihmisiä ja sitten muut ihmiset ajavat autot tänne, Trump sanoi.

– Sain yhtenä päivänä tässä ajatuksen, miksi laittomat siirtolaiset eivät voisi ajaa autoja tänne? He tulevat tänne joka tapauksessa ja meidän täytyy pysäyttää se, Trump jatkoi.

Meksikon sisäministerin kommentit olivat jotakuinkin vastaavat kuin Trumpin edellisen puheen jälkeen.

Trumpin mahdollisuuksia nousta republikaanien presidenttiehdokkaaksi ei pidetä suurina. Uutistoimisto Reutersin ja Ipsos-tutkimuslaitoksen tuoreessa kyselyssä Trump oli 12. niiden 13 republikaanin joukossa, jotka ovat joko ilmoittautuneet ehdokkaiksi tai joiden uskotaan niin tekevän.