Lehti: Tanskan vaalitulos pahin mahdollinen – Kansanpuolue pitää käsissään avaimia vallan linnakkeeseen

Keskustaoikeistolainen oppositioblokki sai Tanskan parlamenttivaaleissa 90 edustajaa kansankäräjille, kun vasemmistoliittouma joutui tyytymään 85:een paikkaan.

Ulkomaat
Kristian Thulesen Dahl puhuu medialle.
Oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen johtaja Kristian Thulesen Dahl puhui medialle vaalituloksen selvittyä torstai-iltana Kööpenhaminassa.Keld Navntoft / EPA

Vaalitulos on pahin mahdollinen Tanskan kansainväliselle maineelle ja luottamukselle, tanskalainen sanomalehti Politiken kirjoittaa vaalianalyysisssaan (siirryt toiseen palveluun).

Oikeistopopulistinen, maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue on vaalien ehdoton voittaja. Puolue nousi maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi 21,1 prosentin ääniosuudella.

Tanskan politiikan uusi vahva mies onkin kansanpuolueen puoluejohtaja Kristian Thulesen Dahl, Politiken arvioi, ja kansanpuolue myös päättää, kuka on maan seuraava pääministeri.

Mikäli kansanpuolue ei halua hallitukseen, se vahvistaa lehden mukaan käsitystä, että pääporvaripuolue Venstre joutuu kumartamaan sitä syvään voidaakseen pitää kiinni vallankahvasta. Lehden mielestä onkin ironista, että vaalien suurin häviäjä, Venstren johtaja Lars Løkke Rasmussen, voi nousta uudestaan pääministeriksi.

Venstre oli vasta Tanskan kolmanneksi suurin puolue 19,5 prosentin äänimäärällään. Se on kuitenkin porvariblokin pääpuolue, ja siksi Lars Løkke Rasmussen johtaa hallitustunnusteluja.

Kansanpuolueen Kristian Thulesen Dahl on sanonut (siirryt toiseen palveluun), että puolueen tavoitteena on mahdollisimman suuren vaikutusvallan varmistaminen Tanskan politiikassa. Hallitusneuvotteluissa jännittävintä onkin, millä tavalla puolue vaikutusvaltaansa tavoittelee, Politiken kirjoittaa. Valitseeko se istua hallituksessa vai antaako se Lars Løkke Rasmussenin luotsata hankalaa puolueyhteistyötä porvariblokissa?

Lehti arvioi, että vaalitulos on pahin mahdollinen Tanskan kansainväliselle maineelle ja luottamukselle. Euroopan unionissa Venstren ja muiden porvaripuolueiden antautuminen kansanpuolueelle nähdään sen mukaan jo faktana.

Venstre on antanut ymmärtää, että Tanska tekee muutoksia kansainvälisissä sitoumuksissaan. Politikenin mukaan on ratkaisevan tärkeää, että porvaripuolueet tekevät laajaa yhteistyötä kansainvälisissä kysymyksissä, jotta kunnioitus Tanskaa kohtaa säilyy ulkomailla. Se pitää olennaisena, että Venstre jatkaa tuloksellista ympäristö-, ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Tanska tuottaa noin 40 prosenttia sähköstään tuulivoimalla.

Kansanpuolueelle lehti demokratian hengessä toivottaa onnea voiton johdosta – ja sen vastuun kantamista, joka voitosta seuraa.