1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhannussää osin kirkastuu ja lämpenee

Etelärannikolla ja idässä on hyvät mahdollisuudet viettää juhannusta kauniissa säässä. Metsäpalovaroituksia ei ole, joten kokkoa voi polttaa koko maassa.

sää
Juhannusaaton sääennuste.
Juhannussä selkenee lauantain mittaan. Aattoiltana enimmät sateet heikkenevät, sää poutaantuu. Viikonloppuna tulee vielä sade- ja ukkoskuuroja monin paikoin, mutta samalla sää myös lämpenee.

Juhannusaaton sää on vaihtelevaa: esimerkiksi Lapissa aluksi ukkostaa. Maan länsiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa puolestaan tulee iltapäivällä ja illalla sadekuuroja, muualla on kuivempaa.

– Etelärannikon tuntumassa ja Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan sekä Pohjois-Savon alueella sadekuurot on yksittäisiä, päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Myös Lapissa sää selkenee illalla, kun pohjoisesta virtaa viileämpää ja kuivempaa ilmaa. Kaikkiaan aurinko pilkahtelee entistä laajemmin illalla, Tuovinen lisää.

– Ehkä etelärannikko voisi olla paras paikka, missä voisi olla aurinkoista iltakahdeksan jälkeen.

Lämpötilat ovat illalla arviolta 10–14 astetta. Itäisessä Suomessa on hieman lämpimämpää.

Juhannuspäivänä alkaa tuntua kesältä

Juhannuspäivän aamuun herätään eteläisessä Suomessa pilvisessä ja sateisessa säässä. Puolassa oleva saderintama on tiettävästi liikkunut Baltian yli etelään Uudenmaan ja Hämeen ylle, mutta alueen länsi- ja itäpuolella on vielä aamulla poutaa.

– Myös muualle iltapäivän kuluessa viimeistään kehittyy näitä sade- ja ukkoskuuroja. Jos idässä ja kaakossa on poutaisempaa, voi lämpötila nousta jopa 22–23 asteeseen. Kuurosateista on sielläkin liikkeellä.

Ainoastaan Lapissa on poutaa koko juhannuspäivän.

Kokkoja saa polttaa koko maassa

Viime päivien sateet ovat kastelleet maastoa niin tehokkaasti, ettei Ilmatieteen laitos anna tänä juhannuksena missään päin Suomea metsäpalovaroitusta. Koko maassa voi siis polttaa kokkoa, meterorologi Jari Tuovinen toteaa.

Koleus, sateet ja jopa halla ovat kaikki tavallisia sääilmiöitä kotimaan kesässä. Toisaalta lämpötilan voidaan odottaa näinä päivinä kohoavan parinkymmenen asteen tuntumaan.

– Tämä juhannus on lämpötilan osalta varmaan aika lähellä, varsinkin juhannuspäivä ja sunnuntai, tyypillisiä juhannuslämpötiloja, Tuovinen sanoo.

Lue seuraavaksi