Punkeissa todettu uusi ihmiseen tarttuva tauti Ruotsissa – babesia vielä hyvin harvinainen

Tartuntatauti on vielä hyvin harvinainen, sillä suuressa punkkitutkimuksessa on todettu kaksi babesiaa-tartuntaa kantavaa punkkia ja neljän ihmisen verestä on löydetty tartunnan vasta-aineita.

Ulkomaat
Punkki kiinnittyneenä ihmisen iholle.
Punkki eli puutiainen iholla.Antti Heikinmatti / Yle

Ruotsalaisissa punkeissa on todettu ensimmäistä kertaa harvinaista babesia-tartuntaa, Ruotsin radio (SR) (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Suuri punkkitutkimus osoittaa, että se voi tarttua myös ihmiseen. Aiemmin babesioosia on pidetty vain kotieläinten ja karjan sairautena.

– Olemme kuitenkin osoittaneet, että tartuntaa esiintyy ympäristössämme. Nyt analysoimme tietomme ja tutkimme, kuinka vaarallinen se on. On mahdollista, että punkki kantaa babesia-tartuntaa, mutta se ei aiheuta tautia ihmisessä, infektiolääketieteen professori Pia Forsberg Linköpingin yliopistosta sanoo SR:lle.

Punkkitutkimuksessa on todettu kaksi babesia-tartuntaa kantavaa punkkia ja neljän ihmisen verestä on todettu tartunnan vasta-aineita. Tutkijat eivät ole paljastaneet, mistä päin Ruotsia babesiaa kantaneet punkit on löydetty, tai miten tartunnan saaneet ihmiset ovat reagoineet siihen.

Babesia on parasiitti eli loiseläin, jota punkki levittää. Se on sukua malariaparasiitille. Sen aiheuttaman babesioosin oireita (siirryt toiseen palveluun) ovat ruokahaluttomuus, huonovointisuus, kuumeilu ja päänsärky.

Professori Forsbergin mukaan tauti voi pahimmillaan johtaa kuolemaan, mutta dokumentoiduissa tapauksissa sairastuneiden vastustuskyky on ollut alhainen.

Ruotsin löydökset on tehty lähes kymmenen vuotta jatkuneessa tutkimuksessa, jossa on tarkasteltu tuhansia punkkeja. Punkkien puremat ihmiset ovat tuoneet hämähäkkieläimet tutkijoille ja jättäneet samalla verinäytteen terveyskeskuksiin eri puolilla Ruotsia.