1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Charlestonin ampuja tunnusti – Ystävien mukaan halusi aloittaa sisällissodan

Yhdysvalloissa keskiviikkoisesta joukkomurhasta epäilty 21-vuotias Dylann Roof on tunnustanut tekonsa, kertoo CNN. The Guardian -lehden mukaan Roofin ystävät ovat kertoneet tämän julistaneen yleisesti rasistisia mielipiteitään. Huonetoverin mukaan hän oli suunnitellut tekoaan jo pitkään.

Joukkomurhan tapahtumapaikalle tulvii kukkia ja muistokirjoituksia. Yhdeksän ihmistä kuoli ampujan luoteihin afroamerikkalaisen seurakunnan kirkossa. Kuva: EPA

Charlestonilaisessa kirkossa tapahtuneesta ampumisesta epäilty Dylann Roof on tunnustanut ampuneensa yhdeksän ihmistä, kertovat viranomaiset CNN-uutiskanavalla (siirryt toiseen palveluun).

Roof tunnettiin ystäviensä keskuudessa rasistisista puheistaan, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Ystävien mukaan Roof halusi aloittaa sisällissodan ja palauttaa rotuerottelun mustien ja valkoisten välille.

Roof ampui yhdeksän ihmistä afroamerikkalaisen seurakunnan kirkossa Etelä-Carolinan Charlestonissa. Ampuja istui muiden kanssa kirkon rukoushetkessä ensin tunnin ja avasi sitten tulen.

Poliisi etsi tekijää laajalti ja pidätti Roofin lopulta torstaina neljän tunnin ajomatkan päästä.

Viharikos ja järjetön murha

Teko on jälleen uusi haava Yhdysvalloissa jo pitkään pinnalla pysyneeseen rotuvihakeskusteluun. Ampuja oli huutanut tekohetkellä rasistisia kommentteja seurakunnan jäsenille.

Lapsuudenystävän mukaan Roofin puheet olivat viime aikoina radikalisoituneet. Roof poseeraa Facebook-profiilissaan rinnassaan valkoisten johtaman Rhodesian ja apartheidin aikaisen Etelä-Afrikan liput.

– Hän sanoi, että mustat ovat ottamassa maailman valtaansa ja meidän pitäisi tehdä asialle jotain, ystävä kertoo.

Poliisi tutkii tekoa viharikoksena. Presidentti Barack Obaman mukaan teko oli ”järjetön murha”.

"Hän suunnitteli tekoaan pitkään"

Ystävän mukaan Roof oli nukkunut tekoa edeltävän yön autossaan hänen pihallaan. Myöhemmin päivällä Roof oli kieltäytynyt lähtemästä kaveriporukan kanssa uimaan ja sanonut menevänsä mielummin elokuviin.

Ampumisen jälkeen ystävä oli nähnyt poliisin jakamat valvontakamerakuvat.

– Tiesin, että se oli hän.

Huonetoverin mukaan Roof oli suunnitellut tekoaan jo puoli vuotta.

– Roof piti paljon meteliä rotuerottelusta ja muusta sellaisesta. Hän sanoi tekevänsä jotain tällaista ja tappavansa sitten itsensä, huonetoveri kertoi ABC Newsille (siirryt toiseen palveluun).

Päivitetty 15.30: Juttuun lisätty, että syytetty on tunnustanut tekonsa.