Kreikka ja Venäjä alustavaan sopuun kaasuputkesta – Venäjä väläyttelee myös talousapua

Gazprom aikoo rakentaa Turkkiin kaasuputken, jonka kautta se voisi toimittaa kaasua Eurooppaan ja syrjäyttää Ukrainan. Euroopan unioni vastustaa suunnitelmaa.

talous
Gazpromin logo.
Gazpromin liikemerkki Adlerin maalämpövoimalan julkisivussa Sotšhissa.Juri Kadobnov / AFP

Kreikka ja Venäjä ovat alustavasti sopineet kaasuputken vetämisestä Turkista Kreikkaan. Tänään perjantaina Pietarissa allekirjoitetun muistion mukaan Venäjä vastaisi kaasuputken rahoittamisesta. Kreikan pääministeri Aléxis Tsipras vierailee parhaillaan Venäjällä.

Kreikan energiaministeri Panagiotis Lafazanis sanoi Pietarissa, että Kreikka tarvitsee tukea, eikä sitä pitäisi painostaa velkakriisin aikana. Hän sanoi myös, ettei Kreikan ja Venäjän välinen yhteistyö ole kannanotto Euroopan muita maita vastaan.

Venäjän energiaministeri Alexander Novak puolestaan totesi, että Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom ei omistaisi Kreikan osuutta kaasuputkesta. Novak sanoi, että omistajuus jaettaisiin tasan Venäjän ja Kreikan välillä.

Hanke voitaisiin Novakin mukaan rahoittaa valtion kehityspankki Vnešekonombankista ja muista venäläisistä pankeista. Sen kustannusarviota ei ole vielä tehty.

EU vastustaa Turkin-kaasuputkea

Gazprom aikoo rakentaa Turkkiin kaasuputken, jonka kautta se voisi toimittaa kaasua Eurooppaan ja syrjäyttää Ukrainan. Gazpromin ja Turkin hallituksen välillä ei kuitenkaan ole selvää sopimusta putken rakentamisesta, ja Euroopan unioni vastustaa sitä.

Gazpromin suunnitelman mukaan putki jaetaan neljään haaraan, ja sen kokonaiskapasiteetti on 63 miljardia kuutiometriä vuodessa. Putken ensimmäinen haara palvelee vain Turkin energiamarkkinoita.

Venäjä väläyttelee talousapua

Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš on väläytellyt myös talousavun mahdollisuutta Kreikalle, uutistoimisto Tass kertoi aiemmin perjantaina. Dvorkovitš sanoi, että Venäjä voisi harkita avun antamista, mikäli kriisin ratkaiseminen edellyttää sitä.

Hieman myöhemmin Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov kuitenkin toppuutteli toimittajia odottamaan, mitä Kreikan pääministeri ja Venäjän presidentti Vladimir Putin päättäisivät keskusteluissaan. Päämiehet tapaavat toisensa myöhemmin perjantaina.

Lähteet: Reuters, Tass