1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Juhannuksena ainakin yksi kaupunki on aivan täynnä: tarjolla presidentin kokko ja trumputtaja

Naantalia voi hyvin sanoa Suomen juhannuskaupungiksi. Illalla kaupungissa syttyy tasavallan presidentin kokko, joka kilpailee kaupungin oman kokon kanssa. Illan ohjelmassa ovat myös tanssiaiset sekä trumputtaja ja iltavesper.

Kokko Kultarannan edustalla Kuva: Henri Kirkanen

Turun kupeessa sijaitseva Naantali on juhannuksena yksi poikkeuksellisista kaupungeista: kadut ja ennen kaikkea Kuparivuoren kukkula ovat täynnä väkeä.

Kaupungin edustan merialueella parveilee myös lukuisia veneitä, joista ihaillaan kaupungin kahta kokkoa: Kuparivuorella on kaupungin kokko ja Kultarannan edustalla puolestaan presidentillinen kokko.

Kuparivuorella ovat myös perinteiset kukkulatanssiaiset ja VPK vahtii tulta. Kokot sytytetään jo kello 23.

Trumputtaja aloittaa iltavesperin

Naantalin kesän perinteet ovat voimissaan myös juhannuksena. Trumputtaja rummuttaa kello 19.55 Naantalin vierasvenesatamassa ja samalla ilmoitetaan kaupunkilaisille illan tulosta.

Trumputtaja Loviisa Ahlqvist Kuva: Joona Haarala / Yle

Yksi trumputtajista on jo kolmatta kesää 13-vuotias Loviisa Ahlqvist. Hänen isänsä ei ollut uskoa korviaan, kun hän kymmenkesäisenä ilmoitti menevänsä työhaastatteluun. Työtehtävänä on soittaa rumpua ja huutaa vekkulinkuuloinen repliikki.

– Porvarit, karvarit kokkoon kokkoon, tätäkatuu tätäkatuu täntäntän, Ahlqvist naurahtaa ja kertoo ensimmäisistä vuorosanoistaan.

Vesper jo 20-luvulta

Trumputuksen jälkeen kuullaan jo perinteinen vesper Naantalin kirkon tornista. Vesper soitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1924. Lehtori Julius Finnberg toi idean opintomatkaltaan Saksan Hallesta.

Vesper soitetaan trumpetilla kolmeen suuntaan: presidentille, kaupungille ja merelle. Jokaiselle viikonpäivälle on omistettu oma virtensä.