Professori Jan Sundberg: Tanska tuskin tekee Ruotsin tyylistä pesäeroa oikeistopopulisteihin

Tanskan parlamentin toiseksi suurimmaksi puolueeksi noussut Danske Folkepartie voi olla mukana maan hallituskuvioissa, arvioi Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg.

Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg. Kuva: Yle

Tanskan vaalitulos on muistus siitä, etteivät kaikki tanskalaiset ole niin vapaamielisiä tai yhteisökeskeisiä, mitä takavuosien uutisista saattaisi luulla. Maa on vanha kuningaskunta, ja sillä on myös vahvat konservatiiviset perinteet, jotka osin toimivat kaikupohjana myös oikeistopopulismille. 

Selkeästi eniten vetoapua Tanskan kansapuolue kuitenkin sai maahanmuuttokysymyksistä, joita korostivat puheet EU:n sisälle pyrkivien pakolaisten määrän voimakkaasta kasvusta. 

– Danske Folkepartie on ollut vahvoilla jo kauan. Ja tässä oli kysymys siitä, että maahanmuutto ja pakolaisasia oli yksi näitä pääteemoja, ja sehän oli kuin ylhäältä annettu tälle Danske Folkepartietille ja siitä sitten voitto tulikin, sanoo valtio-opin professori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta.

Vaalituloksen vaikutusten kannalta on keskeistä, millainen hallitus Tanskaan muodostetaan.

– Tämä on nyt ihan avoin kysymys, mutta on tietenkin toki ihan mahdollista että Danske Folkepartie on mukana tässä hallituskuvioissa ja kyllä sillä sitten vaikutusta on myös EU:ssa koska ministerineuvostoihin ja muihin tulee sitten ministereitä päättämään asioista, Sundberg arvioi.

Pohjoismainen oikeistopopulismin aalto

Suomessa Perussuomalaiset ovat mukana hallituksessa, ja vastaava tilanne on myös Norjassa. Myös Ruotsissa oikeistopopulismi on vahvistunut, vaikkakaan Ruotsindemokraatit eivät ole hallituksessa. Sundbergin mukaan Tanskassa ei  tulla tekemään Ruotsin tyylistä pesäeroa oikeistopopulisteihin.

– Se on ainakin varmaa – tulkoon Danske Folkpartie sitten hallitukseen tai ei – mitään selvää pesäeroa siellä ei ole ollut,  eikä tule olemaan nytkään, Sundberg napauttaa.