1. yle.fi
  2. Uutiset

Useita uhanalaisen sillivalaan raatoja löydetty Alaskan vesiltä

Valaiden kuolema on tutkijoille mysteeri. He ovat ottaneet vesinäytteitä vaarallisten leväkukintojen selvittämiseksi ja seuraavat meriveden lämpötilaa.

Luonto ja ympäristö

Alaskan vesiltä on löydetty yhdeksän uhanlaista sillivalasta kuolleena. Kuolleiden valaiden määrä kiusaa tutkijoita, joiden mukaan Alaskassa todetaan yleensä yksi raato parin vuoden välein. Raatoja on löydetty toukokuun loppupuolelta lähtien.

– Se on hyvin hämmentävää monta syystä. Ne näyttävät kaikki kuolleen suunnilleen samaan aikaan. Ja on outoa, että ne kaikki edustavat yhtä ja samaa lajia, lukuun ottamatta yhtä ryhävalasta, joka löydettiin eri paikasta, merinisäkkäiden erikoistuntija Kate Wynne sanoo.

Sillivalaiden raadot on löydetty Kodiakin saaren ulkopuolelta Alaskan etelärannikolta Unimakin saarelle Aleuteille Alaskasta luoteeseen. Havaintoja ovat tehneet veneilijät, kalastajat ja lentäjät.

Suurin osa valaiden raadoista ajelehtii vedessä Kodiakin saaren molemmin puolin. Kaksi on kuitenkin huuhtoutunut rannalle. Tutkijat ovat onnistuneet ottamaan näytteitä toisesta niistä. Valas oli ajelehtinut merellä kuolleena viikon. Näytteet on lähetetty laboratorioon tutkittaviksi.

Lisäksi tutkijat ovat ottaneet vesinäytteitä mahdollisten vaarallisten leväkukintojen selvittämiseksi ja seuraavat veden lämpötiloja.

– Toistaiseksi tähän ympäristömysteeriin ei ole löydetty "savuavaa asetta", Wynne sanoo. Valaiden kuolinsyytä ei siis ole pystytty todistamaan kiistattomasti.

Sillivalas voi kasvaa noin 20-metriseksi ja painaa 45 tonnia. Se on arvioitu uhanalaiseksi Yhdysvalloissa jo vuonna 1973. Sillivalas voi elää 80-vuotiaaksi, ja se viihtyy syvissä vesissä kaikissa maailman valtamerissä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi